De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
Het snowboarden op deze spelen is weer spectaculair! De enorme sprongen over een schans of in de halfpipe laten zelfs bij de kijkers thuis adrenaline door de aderen gieren. En terecht, gevaarlijk is het: onze Niek van der Velden viel hard en brak zijn bovenarm.
Maar voor veel kijkers zijn de Engelse termen waarmee de sprongen worden aangeduid totale abracadabra. Daarom hieronder een basale uitleg, met de nadruk op basaal.
Goofy / regular
Hiermee wordt aangeduid of je met je linker- of rechterbeen voor staat. Sta je met links voor, dan ben je ‘regular’, anders dus ‘goofy’.
Switch of fakie
Dit betekent dat je achterstevoren glijdt. Dus je rijdt met je verkeerde been voor. De termen komen uit het skateboarden. Daar is er ook wezenlijk verschil tussen de termen, maar omdat je bij het snowboarden met je benen vast zit aan je board is het niet echt relevant.
Bij een switch sprong moet je dus verkeerd om aankomen! Dit betekent dat je alle jumps twee kanten op moet leren. Je kun ook ‘to fakie’ landen, bijvoorbeeld in de halfpipe als je op de wand recht omhoog springt en weer recht naar beneden landt en achteruit gaat.
180 / 360 / 540 etc.
Dit is de rotatie in een sprong en duidt het aantal graden aan. Een ‘one-eighty’ = 180 graden, dus een half rondje. ‘Three-sixty’ een heel rondje, ‘Five-forty’ anderhalf, etc. Het verspringt steeds 180 graden, want als je 90 graden draait heb je een probleem: dan landt je haaks op de glijrichting, hapt jouw zijkant in de sneeuw en val je hard!
Frontside/backside.
Wanneer je een draai maakt in de lucht, of op een obstakel springt, wordt de richting aangeduid met front- of backside. Frontside: je buik wijst naar het dal tijdens de eerste 90 graden van je draai. Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden, dus kijk hier maar naar:
Backside sprong:
Grab
Simpel: tijdens een sprong je board beetpakken met je hand, van het Engelse ‘grabben’. En dat kan op vele manieren, een kleine selectie, schrijft u even mee?:
Tail grab: de achterste punt van je board pakken, bij een nosegrab pak je het voorste puntje.
Mute grab: met je voorste hand voorlangs de zijkant van je board aan de tenenkant pakken, tussen de bindingen.
Indy grab: met je achterste hand voorlangs de zijkant van je board aan de tenenkant pakken, tussen de bindingen.
Melon of sad grab: met je voorste hand achterlangs de zijkant van je board aan de hielenkant pakken, tussen je benen in. Vergeet dan zeker niet ‘uit te bonen’: in de lucht je voorste been recht uitstrekken! Want als je jouw achterste been uitstrekt is het meteen een ‘method-air’.
Uitleg in een filmpje:
In het filmpje een grab met de prachtige naam ‘stale fish’. Laatste is bedacht door legendarische skateboarder Tony Hawk (hoewel sommigen Mark Gonzales zeggen). Hij noemde de trick zo wegens de slechte vis op een trainingskamp in Zweden. Het kan vreemd lopen in de geschiedenis!
Als het goed is kun je nu bedenken wat een 'switch backside 540 indy grab' is. En als je 'm wil gaan doen, hieronder zie je hoe het moet. Voor nog ingewikkeldere materie als rodeo flips, blunt slides en corks verwijzen we naar les twee, gegeven door docent Google.