De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Protestliederen: hoe muziek en maatschappij elkaar beïnvloeden

14-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
17612 keer bekeken
  •  
thumb-protest2
Al jarenlang bekritiseren artiesten de maatschappij aan de hand van protestliederen. Zo liet bijvoorbeeld Bob Dylan meerdere keren op muzikale wijze zijn kritiek horen en ook in Nederland waren Armand en Boudewijn de Groot niet vies van protestsongs. Ken jij alle onderstaande protestliederen?
Over de Muur – Klein Orkest (1983)
Harrie Jekkers, de zanger van Klein Orkest, kreeg inspiratie voor dit lied toen hij bij Checkpoint Charlie stond te wachten om toegelaten tot Oost-Berlijn. Jekkers moest lang wachten voor de grenscontroles en daar zag hij dat honden en vogels wel gewoon vrij de grens konden oversteken.
overdemuur
Born in the U.S.A. – Bruce Springsteen (1984)
Born in the U.S.A. is een protestsong over de eindeloze oorlog in Vietnam, die zoveel mensenlevens kostte. Springsteen is naar eigen zeggen nooit zo politiek bevlogen in zijn songs, maar de Vietnamoorlog was voor hem te groot om te negeren.
4.BornUSA
Ben ik te min – Armand (1962)
Armand zou dit nummer hebben geschreven na een liefde die spaak liep. De relatie mocht niet vanwege het klassenverschil tussen de beide families: haar ouders waren rijk, de zijne niet.
7. Armand
Blowin’ in the wind – Bob Dylan (1963)
In 1962 gaf Bob Dylan met zijn ‘Blowin’ in the Wind’ een wake-upcall voor de mensheid om op te staan tegen de kernwapenwedloop. De Amerikaanse burgeroorlog, ongelijkheid en racisme bepaalden de maatschappelijke discussie en die komt terug in zijn tekst.
3. Bob Dylan
Zwart Wit – Frank Boeijen (1984)
Frank Boeijen schreef dit lied naar aanleiding van de neergestoken Kerwin Duinmeijer. In 1983 werd de vijftienjarige Antilliaan neergestoken: een vermeend racismemotief wordt hieraan toegeschreven.
zwartwit
Sunday Bloody Sunday – U2 (1983)
De Ierse band U2 schreef dit nummer naar aanleiding van de Bloody Sunday in 1972. Veertien ongewapende mannen werden neergeschoten door Britse soldaten na een vreedzame, maar door de Britten verboden demonstratie.
6.U2
Mr. Cab Driver – Lenny Kravitz (1989) 
Lenny Kravitz schreef zijn protestsong na een racistisch voorval dat hij meemaakte. Een taxichauffeur weigerde hem mee te nemen met een gevecht als gevolg. Kravitz schreef het nummer direct en benadrukt dat ondanks dat het over racisme gaat er wel degelijk humor in zit.
cabdriver
Fuck you – Lilly Allen (2009)
Lilly Allen spreekt zich in dit vrolijke nummer met heftige teksten uit over verschillende maatschappelijke punten. Ze bekritiseert de oorlog in Irak, ze komt op voor homorechten en ze noemt de visie van toenmalig president George W. Bush middeleeuws.
5.LilyAllen
Beethoven – Symphonie no. 3 ‘Eroica’ (1804)
De barokmuziek vertoonde al de eerste tekenen van protest. Beethoven componeerde in 1804 zijn derde symfonie: de ‘Eroica’. Het wordt gezien als een proteststuk over de oorlog tussen Frankrijk en Oostenrijk. De woede, angst en het verdriet van Beethoven kun je erin terug horen.
Where is the love - Black Eyed Peas (2003)
De Black Eyed Peas schreven ‘Where Is The Love’ uit kritiek op racisme, terrorisme en op het feit dat de Amerikaanse cultuur zich volgens hen te veel liet leiden door haat en de honger naar geld. In 2016 werd er vanwege het politiegeweld in de Verenigde Staten een nieuwe versie van het nummer gemaakt, met de gestileerde titel #wheresthelove
whereisthelove
Welterusten, meneer de president – Boudewijn de Groot (1966)
Misschien wel het bekendste protestlied dat we kennen komt van Boudewijn de Groot. Het lied gaat over de oorlog in Vietnam en over de verantwoordelijkheden van de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson. De tekst is geschreven door Lennaert Nijgh, de muziek van Boudewijn de Groot. Vanavond zit De Groot in de uitzending, waar hij vertelt over zijn nieuwe album ‘Even Weg’. Op dit album dat hij in samenwerking met The Dutch Eagles maakte staat ook een hedendaags protestlied.
2.Boudewijn
We hebben hier een afspeellijst van deze 12 protest songs gemaakt:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor