Niks Nieuws: kerstbomen leiden tot splijtzwam
04-12-2018
• leestijd 2 minuten
In de rubriek Niks Nieuws geven we een luchtige historische context bij nieuwsberichten. De kerstboom zou voor verzoening en saamhorigheid moeten zorgen, maar deze kerstbomen over de hele wereld leiden vooral tot woedende mensen.
Zo was bijvoorbeeld in 2010 een voorstad van Nazareth toneel van een flinke kerstboomruzie. Nazareth of all places, de plek waar de
crib
van Jozef en Maria stond! De burgemeester aldaar wilde geen kerstbomen op de pleinen in zijn stad, uiteraard tot groot ongenoegen van de Christelijke inwoners van de stad. Na heel veel protesten kwamen er uiteindelijk toch geen bomen: ''Nazareth Illit is een Joodse stad en dit zal niet gebeuren, niet dit jaar, niet volgend jaar, niet zolang ik burgemeester ben'', zei de strijdbare burgervader. Niet geheel in lijn met de kerstgedachte van verbroedering enzo.
Ook in ons land kunnen we er wat van. Zo schreef Omroep Gelderland in 2016 over ‘tweespalt in de gemeenschap’. Er zou een omstreden kerstboom op de Markt van Culemborg staan, want: de boom zou op een verlichte boerka lijken. Kost wat fantasie, best veel fantasie eigenlijk. Maar goed, de kerstboom is een terugkerend probleem in Culemborg overigens, want twee jaar daarvoor was het ook al raak. Inwoners klaagden toen omdat het lichtsnoer 'er min of meer ingesmeten zou zijn'.
Iets verder van ons vandaan zorgde deze bijzondere ‘kerstboom’ voor controverse. In Parijs stond namelijk in 2014 een opblaasbare variant die wel erg veel weg had van een ‘buttplug’. De creatie zat de inwoners van de lichtstad, euhm, dwars. Opmerkelijk neveneffect: de alternatieve kerstboom zorgde voor een recordomzet van seksshops. Nooit eerder zouden er in Parijs zoveel ‘buttplugs’ verkocht zijn.
Ten slotte doen we de Italiaanse hoofdstad nog even aan, want ook daar waren de inwoners in 2017 terecht niet helemaal tevreden met deze
doorzichtige
kerstboom. Al vanaf de dag dat de boom werd neergezet regende het klachten over de ielige takken en uitvallende naalden. De mistroostige boom zou symbool staan voor het verval van Rome en de grootste klacht van allemaal: de boom zou de gemeente bijna 50.000 euro gekost hebben. Al snel werd de boom omgedoopt tot ‘Spelacchio’, wat uitermate dubbelzinnig ‘de geplukte’ betekent.
En geloof het of niet, maar óók dit jaar staat er weer een boom in Rome die het daglicht niet kan verdragen. Tijdens het transport zijn de takken van het onderste deel afgebroken, waardoor het nu lijkt alsof er twee bomen op elkaar geplakt zijn. Bijkomend beklag: een kilometer verderop staat op het Vaticaanse Sint Pietersplein wél een mooie boom.
Kortom, waar kerstbomen voor verbroedering en saamhorigheid zouden moeten zorgen, leiden ze eigenlijk al jaren tot boze menigten en financiële debacles. Maar dat is natuurlijk geen reden om het kerstfeest niet te vieren. Ook wij zullen dit jaar weer onder een naaldenverliezende boom liedjes zingen, met een kopje choco naast een gloeiend haardvuur. Gezellig!