Niks Nieuws: het fileprobleem én hoe je ervan af komt
21-11-2018
• leestijd 2 minuten
Je hoort het al jaren in de nieuwsbulletins: het ene na het andere filerecord wordt gebroken. Vandaag maakte de NOS bekend dat het bedrijfsleven vorig jaar 1,3 miljard euro schade leed als gevolg van de files. Maar dat is niks nieuws: paardenkarren en koetsen stonden ook al kop-aan-staart in de rij en het woord ‘file’ kwam al voor in de debuutroman ‘Eline Vera’ van Louis Couperus (1889).
In dit artikel: een geschiedenislesje en vijf tips om nooit meer in de file te staan!
Lang, lang geleden, toen we ons nog niet dagelijks opwonden over overvolle wegen, vond men het nog leuk om in de file te staan. De eerste file op een Nederlandse snelweg was op Eerste Pinksterdag in 1955: het was lekker weer en veel mensen waren vrij. Op zoek naar vertier reisden mensen ‘massaal’ vanuit de Randstad naar de Veluwe, met een geblokkeerde snelweg als gevolg. Volgens de ANWB was overigens niemand chagrijnig: “Het was juist heel modern om in de file te staan. Dan hoorde je er echt bij. De file kwam namelijk uit Amerika en alles wat daarvandaan kwam, was modern.” Men vond het zelfs zó leuk, dat toeschouwers vanaf viaducten en bruggen stonden te zwaaien.
Tegenwoordig is dat wel anders. Files leiden bij menigeen tot irritaties of zelfs opgefokt gedrag, met alle gevolgen van dien. Hoewel het asfalt elk jaar weer blijft toenemen, de drukte op de weg gaat hoogstwaarschijnlijk niet afnemen, zo blijkt uit
dit
rapport van het Kennisinstituut Mobiliteit. Belangenorganisaties roepen het kabinet op om knelpunten op de weg versneld aan te pakken. Volgens experts is alleen extra asfalt neerleggen niet genoeg, maar zou bijvoorbeeld ‘rekeningrijden’ een passende oplossing zijn. Het kabinet heeft echter al aangegeven dat dit niet op korte termijn gaat gebeuren.
Vergeet niet: je kan zelf ook aardig wat aan het fileprobleem doen. Met deze tips in je achterhoofd zullen files een stuk minder lang en frustrerend zijn…
1. We beginnen met de voor de hand liggende tips. Wees de file te slim af: reis buiten de spits, check voor vertrek de verkeersinformatie en neem af en toe de trein of bus.
2. Zorg dat je soepel beweegt. Laat de auto zoveel mogelijk (uit)rollen en rem niet onnodig. Voeg pas in als je dezelfde snelheid hebt als het overige verkeer. Hoe vaker de remlichten branden, hoe langer de file: het harmonica-effect.
3. Ritsen werkt echt, maar doe het goed. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen gaat het tegen onze instincten in om te ritsen: “Ritsen voelt voor veel mensen als voorkruipen en daar houden we in Nederland niet van.”
4. Maak optimaal gebruik van de rijbanen, gebruik de spitsstrook maar wissel niet onnodig van baan.
5. Sta je ondanks deze tips toch nog in de file? Blijf rustig, fileflirt erop los en vind de liefde van je leven!
Meer weten? Bekijk dan dit fragment in Zondag met Lubach over rekeningrijden.