Gelukszoeker
- Als eerste het woord ‘gelukszoeker’. Volgens kijker Henk is iedereen op aarde een gelukszoeker, maar wordt de term in negatieve zin gebruikt voor vluchtelingen. Hier zijn wij het zeker mee eens. We zijn tenslotte allemaal op zoek naar geluk. Jij ook, toch?
M’n dinnie of m’n vrouwtje/mannetje
- ‘Vrouwtje’ was natuurlijk al tig eeuwen verschrikkelijk, maar de laatste jaren is ‘mannetje’ of ‘m’n mannie’ aan een opmars bezig. Blegh. Net zo tuttig, kleinerend, klef en misselijkmakend als ‘vrouwtje’. Gewoon niet zeggen. Nog iets dat we vooral niet meer moeten zeggen is ‘m’n dinnetje’, of nog erger ‘me dinnie’, wat helaas als verkleinwoord voor vriendin wordt gebruikt. Echt waar.
Onecht kind
- Jeannette reageerde: “’Onecht kind’. Weg ermee. Geen enkel kind is onecht of zou z’n leven met een scheldnaam moeten beginnen, omdat geen enkel kind schuldig is aan zijn of haar verwekking!” Helemaal mee eens. Weg met dat woord dus. Zolang er nog geen hologram-kinderen (of monster-kinderen) rondlopen is elk kind gewoon echt.
Toppertje
- Gerben reageerde: “‘Toppertje’, daar krijg ik echt jeuk van.” Karin noemde het ook. Top, toppie, of de allerergste, toppie joppie zijn een gruwel. Misschien ergeren we ons vanwege onze ‘doe-maar-normaal-kop-niet-boven-het-maaiveld-mentaliteit’, maar feit blijft dat dit woord een verschrikking is voor ieders trommelvliezen.
Beperking
- Lydie liet ons via Instagram weten het woord ‘beperking’ in de zin ‘mensen met een beperking’ vreselijk te vinden. “Iedereen is anders en het woord beperking is subjectief en nietszeggend.” Groot gelijk Lydie, hop, weg ermee.
Stukje
- Een klassieker: ‘stukje’. “Het Is toch een stukje onzekerheid”, of “het levert een stukje irritatie op”. Het levert inderdaad bij velen een ENORM STUK irritatie op. Wie ermee begonnen is weet niemand. Maar goed ook, want die persoon zou nu waarschijnlijk flinke politiebewaking moeten krijgen, als we jullie reacties serieus nemen.
Sparren
- “Even samen sparren, fijn de koppen bij elkaar.” Is gewoon met elkaar praten niet genoeg? Sparren doe je met bokshandschoenen aan, en da’s niet lekker typen op kantoor.
Minderheden
- Een populaire reactie op Instagram was die van Harm: “Minderheden. Zolang we bepaalde bevolkingsgroepen zo blijven noemen, zal er altijd ongelijkheid blijven bestaan. Iedereen is gelijk ongeacht uiterlijk, geslacht, seksuele voorkeur, wel of niet gelovig, enzovoorts... Dus noem elkaar mens en behandel eenieder zoals je zelf behandeld wilt worden: met respect, gelijkwaardig, openstaand en begrip tonend voor elkaars overeenkomsten, verschillen, talenten en tekortkomingen.” Wow, een speech die niet zou misstaan bij de Verenigde Naties. Martin Luther King in het kwadraat. Schrappen die hap!
Topcrimineel
- Topcrimineel. “Afpakken die eretitel in de misdaad!”, reageerde Jose. Alsof je topsporter bent in de criminaliteit en eigenlijk een medaille verdient, terwijl het natuurlijk absoluut geen nobel vak is.
Kanjer, meis en kids
- Op Twitter kwamen deze drie woorden diepgewortelde haatgevoelens op te roepen. Waarom ‘kanjer’ en ‘meis’ (als in “gut meis, je hebt gelijk”) irritant zijn heeft geen uitleg nodig. Het gebruik van ‘kids’ in plaats van kinderen was zowel bij ouders als kinderlozen een heel heet hangijzer. En terecht: “Kids lekker aan het spelen. Genieten.” Mogen we een teiltje?
Heb jij nog woorden die het bloed onder je nagels vandaan halen? Laat het ons weten via
Facebook
,
Instagram
of
Twitter
!