Hoe ben jij presentator geworden?
"Ik ben vorig jaar afgestudeerd in politicologie en godsdienstwijsbegeerte, maar ik had zin in iets spannends, in een avontuur. Ik had net na mijn afstuderen een format bedacht met een vriend van me: ‘Science in the City’. Een studioprogramma waarin jonge, net afgestudeerde talenten centraal staan. Dat werd opgepikt door de VARA, zij wilden er een pilot van maken. Terwijl we daar aan werkten kwam de vraag of ik niet een screentest wilde doen voor een ander programma waar de VARA mee bezig was: de terugkeer van Jules Unlimited. Zonder enige ervaring mocht ik die screentest doen en werd ik uitgekozen!"
"Ik heb altijd het idee gehad dat tv-werk me zou liggen. Ik vond de screentest leuk om te doen. Als ik het nu terug zou zien, na de opnames van Jules, zou ik het waarschijnlijk niet best vinden, maar de kern is dat ik het leuk vond."
Hielp het dat je de zoon bent van actrice Linda van Dyck?
"Nee, niet zozeer. Het kan hooguit zijn dat ik niet bang was voor een camera, niet geïntimideerd werd door de mythe van tv-werk. Ik denk dat ik door de ervaringen in mijn jeugd er heel nuchter naar kon kijken. Het zijn allemaal gewoon mensen, het is ‘maar’ een programma dat je wilt maken. Ik ging vroeger altijd mee naar premières etc., het had toen ook al mijn interesse. Ik hou van kunst, van toneel, van mooie verhalen. Het is te gek dat ik die verhalen nu zelf mag vertellen."
Keek je vroeger naar Jules?
"Ik ben nu 26, het programma is tussen 1990 en 2005 uitgezonden, dus ik heb het wel eens gezien toen ik jong was. Ik merk dat vooral dertigers er warme herinneringen aan hebben. Menno Bentveld is natuurlijk de presentator die mij meteen voor de geest komt, hij presenteerde ook tot het laatste seizoen, dus ik heb van hem het meeste gezien. Maar wat mij het meest is bijgebleven, is het item waarin Jan Douwe Kroeske van een skischans af moest springen. Hij deed het uiteindelijk niet. En iedereen begrijpt dat. Ik dacht ook ‘doe het niet! Je bent presentator geen stuntman!’."
Grappig, want dat is natuurlijk een essentieel element in het programma. Zou jij het wel doen?
"Ehm, ik sta er voor open, maar of ik het daadwerkelijk zou doen durf ik niet te zeggen. Bij de opnames voor Jules hebben we enge dingen gedaan, maar ik ben nergens op het punt gekomen dat ik niet durfde of het onverantwoord vond."
"Het engste, of beter gezegd het meest onprettige, was de cockpit-ontsnappingstest. Bij het Formule 1 powerboat racen moeten alle deelnemers vooraf deze test uitvoeren. Het gaat erom dat je uit zo’n boot kunt ontsnappen als deze ondersteboven in het water ligt. Ik moest plaatsnemen in de cockpit van zo’n supersnelle boot. Daar zat ik dan, opgevouwen, met een zespuntsgordel om en een stuur vlak voor me, vergelijkbaar met Formule 1 auto’s, maar dan mét een dak erop. Vervolgens werd de boot op z’n kop in het water gelegd en moest ik eruit zien te komen. Doodeng, de test is me niet in de koude kleren gaan zitten. Het was wel in een zwembad, met duikers en camera’s, maar toch. Extreem claustrofobisch. Fascinerend om te ervaren hoe jouw overlevingsdrang overneemt. Ik ben totaal geen durfal, maar kan me goed over mijn, heel gezonde, angst heen zetten. Wellicht kom ik in de toekomst mijn skischans-moment nog tegen."
Je maakt tijdens de wintersport niet stiekem salto’s?
"Nee, dan lig ik op het strand."
Je had ook ambities om prof-tennisser te worden?
"Ik heb tot mijn 21e getennist op hoog niveau. In Azië, college tennis gespeeld in de VS. Maar rond die leeftijd heb ik me afgevraagd ‘hoe goed ben ik nu echt’? Ik kwam tot de conclusie dat ik behoorlijk kon tennissen, maar nooit echt zou doorbreken. Toen besloot ik te gaan studeren, iets dat ik ook altijd graag had willen doen. Ik kwam vroeger wel eens op de Oudemanhuispoort van de UvA. Dat prachtige gebouw en de geur van kennis, dat had iets magisch. Maar mijn doel was niet zozeer om een baan als politicoloog te gaan vinden, ik zag het meer als zelfontplooiing. Vandaar ook dat beetje wijsbegeerte."
Maar als je toch zou moeten kiezen tussen tennisprof of presentator, wat zou je dan kiezen?
"Dan zou ik toch voor presentator kiezen. Ik heb heel veel dingen gedaan, zoals dat tennissen, waarbij het verhaal heel leuk is, maar de werkelijkheid weerbarstiger. Topsport is af en toe ook eenzaam en héél hard werken. Bij tv is het verhaal leuk én het werk heerlijk, veel meer in balans."
Nog andere plannen?
"Ik denk dat ik met Jules een goeie weg ben ingeslagen. Een educatief programma dat ook amuserend is, interessant en vernieuwend. Ik zie mezelf niet een studioprogramma maken dat enkel vermakelijk is. Niet dat daar iets mis mee is, maar ik zie graag een diepere laag. Mensen vergeten vaak dat ze nieuwsgierig zijn. Ik zou graag programma’s maken die met mooie verhalen die nieuwsgierigheid bevredigt. Ik ben benieuwd wat er nog op mijn pad komt!
Jules Unlimited is vanaf maandag 13 maart weer te zien bij de VARA, 20:30, NPO 3. Volg ze via de knoppen hieronder!