De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Huub van der Lubbe begon voor de gein met zingen in het Nederlands

  •  
12-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
316 keer bekeken
  •  
huub van der lubbe
Zanger Huub van der Lubbe (van De Dijk) was afgelopen week in onze studio om te praten over zijn nieuwe theatershow ‘Wat speelt’. Voor de uitzending spraken we hem nog even over zingen in het Nederlands en enkele van zijn favoriete Nederlandstalige artiesten.
In zijn theatershow ‘Wat speelt’ vertelt Huub van der Lubbe (Amsterdam, 1953) aan de hand van zijn eigen liedjes de verhalen achter zijn muziek. Zijn liefde voor muziek ontstond onder meer door het beluisteren van Engelstalige zangers, zoals de Amerikaanse soullegende Solomon Burke en de Nederlandse blueszanger Harry Muskee, van Cuby + Blizzards. I n 1968 zag Huub in een café in Wormer de zanger van de Zaanse groep Mom’s Price aan de bar staan met een leren hoed op. Zwijgend nipte de man aan zijn drankje, omringd door bewonderaars. Op dat moment besloot Huub om rockzanger te worden.
'Horen wat je zong'
Het zingen in het Nederlands kwam min of meer per toeval tot stand. Huub van der Lubbe: “Ik speelde (begin jaren 70, red.) in de band Tenderfoot. We speelden toen Engelstalig repertoire van bijvoorbeeld The Birds, The Eagles en The Band. Op een gegeven moment organiseerden we een groot feest in Zaandam met een band die The Bards heette; dus dat werd het Barrevoets-feest , (afgeleid) van Bards en Tenderfoot. Toen hadden we als extraatje bedacht, dat onze band ook een paar liedjes zou vertalen in het Nederlands. We merkten dat er heel anders gereageerd werd vanuit het publiek. Mensen wilden ineens horen wat je zong. Toen hadden wij zoiets van: ‘dat is voor ons veel interessanter’.” Tenderfoot maakte halverwege de jaren 70 een doorstart in de Nederlandstalige band Stampei, die begin jaren '80 De Dijk werd.
barrevoets
Neerlands Hoop Express
Met name in de periode van begin jaren '70 was cabaretier Freek de Jonge van invloed op de jonge Huub. “Ik vind hem geweldig. Hij heeft het (Nederlandstalige muziek, red.) uit de cabaret gehaald en heeft daar kunst van gemaakt. En en passant was hij ook belangrijk voor het Nederlandstalig maken van de rockmuziek met de Neerlands Hoop Express met Bram Vermeulen. Neerlands Hoop is voor mij heel belangrijk geweest.”  
Neerlands Hoop Express - Eenzaamheid
‘Alex Roeka is de beste’
Een andere favoriet van is de Brabander Alex Roeka. “Dat vind ik de beste tekstschrijver die ik ken. Hij heeft onlangs een soort van ‘best of’ uitgebracht. Daarop heeft hij zijn eigen nummers opnieuw gespeeld en gearrangeerd. Al die nummers had ik kunnen kiezen als favoriet.” In december 2016 speelde Huub van der Lubbe nog het nummer ‘Alleen maar dit moment’ van Roeka in het Groot Nederlands Songboek van DWDD. Huub zei daarover: “Juist omdat hij niet behaagziek en commercieel is, vind ik hem de beste.”
‘Daniël Lohues is magistraal’
Randstedelingen hebben doorgaans moeite met het beluisteren van muziek in dialect, maar dat geldt niet voor Huub, getuige zijn voorkeur voor Daniël Lohues. “Daar ben ik een groot fan van. Een magistrale muzikant vind ik dat. Ik vind heel veel van hem goed. En met Skik heeft hij ook prachtige muziek gemaakt.”
Skik - De man
Huub van der Lubbe is van februari tot en met april met zijn show 'Wat speelt' te bewonderen in theaters door het hele land . Hij is ook te zien op het Zwarte Cross festival in Lichtenvoorde op 15 juli 2018. 
Bekijk hier het tafelgesprek met Huub van der Lubbe over zijn theatershow
Klik hier voor meer DWDD Extra .
Meer muziek? Ga naar de rubriekspagina.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.