De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
Het verhaal achter jouw IKEA-foto
07-11-2018
•
leestijd 3 minuten
•
519 keer bekeken
•
Iedereen kent ze: de iets te grote Ikea-foto’s. Bij velen aan de muur, al ben je samen met 500.000 anderen niet heel origineel bezig.
De serie met foto’s is bekend onder de ‘IKEA VILSHULT-serie’. En je kent ze allemaal. Het platform
vroeg eerder aan de fotografen wat het verhaal is achter hun foto. Hieronder de antwoorden.
Piccadilly Night - Leo Dolan
Piccadilly Night is een van de foto's uit de VILSHULT-serie. In de foto schuilt een reeks aan karakteristieke Londense symbolen: het metrobord, de zwarte taxi’s en een dubbeldekker. Fotograaf Leo Dolan speelde met de sluitertijd en zorgde zo voor een mooi contrast tussen het scherpe metrobord en de wazige lichtsporen.
Dolan is trots op het feit dat zijn foto in zoveel huishoudens en zelfs soms op televisie aanwezig is: “Ze verschijnen zo nu en dan zelfs in tv-series. Dat klinkt misschien knullig, maar zulke dingen geven me echt een kick”.
Golden City - Bob Krist
Fotograaf Bob Krist heeft de foto geschoten op een “ijskoude ochtend in New York”. De foto is gemaakt op de iconische Brookylyn Birdge in New York. Krist was vroeg opgestaan om de “perfecte plek op de Brooklyn Bridge” te vinden.
De prent hangt bij honderdduizenden mensen op de muur, maar erg onder de indruk is Krist daar niet van: “Het ironische is dat ik dagelijks te maken heb met die vervloekte bekendheid die je als IKEA-fotograaf krijgt […] De grote klus voor
National Geographic
, waar ik nu mee bezig ben, komt dichter in de buurt bij mijn ultieme droom.”
Of Krist er steenrijk van is geworden, laat hij in het midden: “Het warenhuis benaderde mij via mijn agent en kocht de rechten op. Het uiteindelijke bedrag dat ik ervoor heb gekregen mag ik niet prijsgeven, maar ik kan je vertellen dat het geen astronomisch bedrag was.”
De foto hierboven, Manhattan 1961 - die ook deel uitmaakt van de VILSHULT-serie, is onterecht toegeschreven aan Krist: “Ik snap overigens ook niet waarom ze mij de credits hebben gegeven voor een andere luchtfoto.”
Paris - Jean-Marc Charles
Denk je aan Parijs, dan denk je aan de Eiffeltoren. Op de foto van Jean-Marc Charles staat de 317 meter hoge toren als enige gekleurde element ook centraal. Leuk detail: de fotograaf wachtte zes maanden lang op een vergunning voordat hij eindelijk het stadhuis van Parijs beklom voor de ideale compositie.
Voor Jean-Marc is het niet extreem belangrijk dat zijn foto te koop is bij IKEA, maar dat de foto een groot publiek heeft doet wel wat met hem. Een wijs man vertelde Jean-Marc ooit: “Het maakt niet uit hoe, wanneer en waar je foto’s gepubliceerd worden, als ze maar gepubliceerd worden.” Jean-Marc ziet zijn foto’s tegenwoordig overal hangen: “in hotels, tv-series en cafés in Parijs. Soms laat ik zo bescheiden mogelijk los dat ik de fotograaf ben, maar ergens vind ik dat mysterieuze ook wel leuk.”
Slimste Mens-winnaar Tom Roes heeft 3,5 jaar gewerkt aan de documentaire die gaat over een foto van Amsterdam, op de hoek van Brouwersgracht en Herengracht, die ook bij de IKEA te koop is., onder de VILSHULT-serie.
De fascinatie van Tom begon toen hij de foto van zijn vriendin kreeg voor Sinterklaas. Het liet hem niet meer los. Wat is het verhaal achter de foto die in meer dan 500.000 huishoudens hangt? Vanavond zit hij aan tafel!