De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Dit zijn de 3 Nationale Iconen van Nederland 2019

23-09-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1026 keer bekeken
  •  
ICONEN
De microscoop, de Compact Disc, bluetooth en wifi; wereldberoemde Nederlandse uitvindingen waar we trots op zijn. En om dit soort vindingen te ondersteunen worden de 'Nationale Iconen van Nederland' gekozen, die actief zullen worden ondersteund door het kabinet. In DWDD de 10 genomineerden van de derde editie, waaruit staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer drie winnaars heeft gekozen:

De Inreda Diabetic – kunstalvleesklier voor mensen met diabetes

WIE
Aan tafel: Robin Koops, uitvinder én drager van de kunstalvleesklier. Hij heeft het apparaatje zelf in gebruik.
WAT
Koops, zelf machinebouwer, kreeg in de jaren ’90 zelf diabetes. 10 jaar later verzon hij de kunstalvleesklier, waardoor diabetespatiënten niet meer zelf insuline en glucagon hoeven in te spuiten.
WAAROM
1 op de 14 mensen in Nederland heeft diabetes. Met de huidige hulpmiddelen lukt het hen vaak niet om de juiste bloedsuikerwaarden te bereiken. Daardoor lopen zij continu het risico op complicaties, ziekenhuisopname of schade op lange termijn.
Europa telt 55 miljoen diabetespatiënten en Nederland kent 120.000 type 1-patiënten. Daarvan zit 80 procent niet op juiste bloedsuikerwaarde. Dat betekent dat ze moeilijk de juiste balans bereiken via medicatie of met bestaande apparaten, waarbij ze zelf meten en spuiten. Ook voor ouders en kinderen met diabetes kan dit apparaat een uitkomst bieden. 
Het verbetert de kwaliteit van leven van diabetespatiënten: geen insuline spuiten, geen constante ingewikkelde berekeningen en geen angst voor te lage bloedsuikers. En beperkt lange termijnschade (zoals amputatie) en bijbehorende hoge kosten.
Doel is nu om het product naar de markt te brengen. Daar is een bepaalde certificering voor nodig, die in het voorjaar van 2020 wordt verwacht.

Ioniqa PET Upcycling – chemische recyclingmethode voor PET-plastic afval

WIE
Aan tafel: Tonnis Hooghoudt, CEO en oprichter van Ioniqa, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven die zich bezighoudt met ‘schone technologie’.
WAT
Chemische recycling-methode voor PET-afval die 25 procent van de wereldwijde plasticproductie oneindig kan ‘upcyclen’ – oftewel: hierdoor is het voor het eerst mogelijk om plasticproductie volledig circulair te maken, ook nog op een energiezuinige manier.
WAAROM
90 procent van ons plastic wordt niet gerecycled en 10 procent verdwijnt zelfs in de oceanen. 
Het proces is niet afhankelijk van de sterk fluctuerende olieprijzen; prijzen zijn daardoor relatief laag en stabiel. Ioniqa werkt samen met PET-producenten Indorama, Coca Cola en Unilever. 
Unilever wil in 2025 alleen nog maar herbruikbare plastic verpakkingen gebruiken. Ioniqa biedt Nederland de kans om een bredere leiderschapspositie te ontwikkelen bij PET-recycling.
Uiteindelijk moet deze technologie ervoor zorgen dat 25% van al het plastic dat we wereldwijd gebruiken, opnieuw kan worden gebruikt.
De technologie is uit te breiden naar textielrecycling.

Hiberband – satellietnetwerk voor het ‘internet of things’

WIE
Aan tafel: Coen Janssen, oprichter van Hiber – een Amsterdams bedrijf dat met slimme technologie de wereld wil veranderen. 
WAT
In 2018 lanceerde Hiber twee eigen satellieten, die elk minstens een keer per dag de hele wereld bereiken. Ze ontwikkelden een ‘communicatie-node’, die automatisch verbinding maakt met hun laagvliegende satellieten. Deze staat in de slaapstand totdat de satelliet voorbijvliegt. Via een unieke frequentie zendt hij op dat moment kort de data uit en gaat weer in de slaapmodus. 
Geschikt voor korte, niet spoedeisende berichten. € 6 per jaar, betaalbaar, energiezuinig en werkt op elke mogelijke locatie, waar ook ter wereld.
WAAROM
Netwerken als GSM, wifi en bluetooth hebben bij elkaar opgeteld een werelddekking van 10 procent; Hiberband daarentegen bereikt de rest van de wereld een keer per dag.
Mogelijke toepassingen: Afrikaanse boeren kunnen hun oogst met 200 procent vergroten, omdat Hiber op elke plek op de aarde de mogelijkheid biedt om bijvoorbeeld een grondwatersensor met internet te verbinden
Hiber werkt samen met toonaangevende ruimtevaartinstituten en de ESA om hun producten verder te ontwikkelen.
Over enige tijd zal Hiber ook vaker sensoren en applicaties uitlezen met hun satellietnetwerk, van een keer per dag naar een keer per uur.
Overige genomineerden:
-Biosparq, snelle en betaalbare diagnostiek van infectieziekten
-Elemental Water Makers
-Leadax, het nieuwe lood: een circulaire vervanger van lood
-Lightyear, elektrische familieauto op zonne-energie
-Oxycom Fresh Air, natuurlijke luchtbeheersing in gebouwen
-PowerNEST, extra verdieping op pand combineert energie uit zon en wind
-Smart*Light, inventief mobiel instrument dat röntgenstraling genereert voor medisch- en kunstonderzoek.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.