De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De slechtste wielersmoezen ooit gebruikt
02-02-2016
•
leestijd 4 minuten
•
1210 keer bekeken
•
Gisteren spraken Bureau Sport-presentator Erik Dijkstra en wieleranalist Rob Harmeling in DWDD over de ‘sjoemelfiets’ van veldrijdster Femke Van den Driessche. ‘Het was de fiets van mijn vriend’, verklaarde veldrijdster Femke Van den Driessche (19) dit weekend over de fiets met een motortje in het frame die tijdens het WK veldrijden in haar teambus werd gevonden. De vriend van Femke zou op exact dezelfde fiets rijden en zijn fiets tegen de teambus hebben gezet. Femkes ‘mechaniekers’ laadden zijn fiets vervolgens per ongeluk in.
Mechaniekers die je fiets doorgaans drie keer per dag in handen hebben, voelen niet dat deze gemotoriseerde variant een stuk zwaarder is? Zoals Boogerd wél direct merkt
in het fragment van Bureau Sport
. Klinkt een beetje alsof je hond je huiswerk heeft opgegeten, Femke. Of... dat je per ongeluk een pastei van gedopete duif hebt gegeten.
Adrie van der Poel: ‘Ik heb de duiven van mijn schoonvader opgegeten.’
Adrie van der Poel heeft een indrukwekkend palmares: hij won o.a. de Ronde van Vlaanderen, twee touretappes, Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race en San Sebastiaan. Hij legde zich de laatste jaren van zijn carrière toe op het veldrijden, net als Femke, en was daarin ook niet onverdienstelijk. Adrie werd twee keer betrapt op doping. In 1983 verklaarde hij de sporen van strychnine die bij de Grote Prijs van Frankfurt in zijn urine werden gevonden met een bizarre smoes: naar eigen zeggen had hij een duivenpastei van zijn schoonvader gegeten. Daarin waren blijkbaar wedstrijdduiven verwerkt en die worden gedopete met het vergif, dat in kleine hoeveelheden hartversterkend werkt. Van der Poel gaf nooit toe, maar zegt nu over die tijd: ‘
Het was een twijfelgeval
’. Wij twijfelen vooral of je überhaupt duivenpastei moet willen eten.
Tyler Hamilton: ‘Dat is het bloed van mijn ongeboren tweelingbroer!’
In 2004 werd wielrenner Tyler Hamilton, één van de weinige renners die in alle grote rondes etappes heeft gewonnen, positief getest op bloeddoping: door Tylers stroomde niet alleen zijn eigen bloed. Tyler verklaarde dit door te zeggen dat hij een chimaera was. Mensen met die uiterst zeldzame genetische aandoening hebben organen van verschillend genetisch materiaal. Dat zou dan afkomstig zijn van de ongeboren tweelingbroer die hij had opgenomen in de baarmoeder van zijn moeder. Dat geloofde niemand en Tyler werd twee jaar geschorst. Toen hij in 2006 weer mocht fietsen, werd hij wederom betrapt en hing zijn fiets aan de wilgen. Hij schreef later een boek waarin hij zijn dopinggebruik toegaf.
Björn Leukemans: ‘De dopingcontroleurs verstoorden mijn sekspartij.’
Bij de Vlaamse coureur Björn Leukemans werd in 2007 een onnatuurlijk hoog testosteronniveau gemeten. Het ging om een lichaamsvreemde variant, maar dat verhinderde Björn niet om eerst even een biologische verklaring te zoeken. Volgens hem zat er zoveel testosteron in zijn bloed, omdat hij net seks had met zijn vriendin toen de controleurs aan belden. Neukem… pardon, Leukemans realiseerde zich al snel dat dit verhaal nergens op sloeg en gaf zijn ploegarts de schuld, die hem het middel Plasteron had voorgeschreven. In eerste instantie vond de Disciplinaire Commissie dat Leukemans prima had kunnen weten dat hij dit middel niet had moeten nemen, maar hij werd vijf jaar later alsnog vrijgesproken.
Contador: ‘Spaanse koeien worden gedrogeerd.’
In 2010 werd een kleine hoeveelheid clenbuterol gevonden in het bloed van tourwinnaar Contador. Alberto verklaarde dat dit kwam door een steak die Astana had laten overkomen uit Spanje. De Franse steaks waren niet te eten blijkbaar. Niemand geloofde dit verhaal, omdat er nog nooit een Spaanse koe positief was getest op clenbuterol (en in 2008-2009 zijn er toch 19.431 Spaanse koeien onderzocht). Contador raakte zijn Tourzege van 2010 en zijn Giro-overwinning van 2011 kwijt en werd geschorst. De man die op de tweede rustdag van de Tour het vlees haalde, Lopez Cerron, werd later voorzitter van de Spaanse Wielerbond.
Floyd Landis: ‘Whisky maakte me mannelijker.’
De tourwinnaar van 2006 moest zijn overwinning inleveren, omdat zijn bloed te hoge testosteronwaarden had. Floyd verklaarde zelf dat hij te veel whisky had gedronken nadat hij maar liefst acht minuten (en het geel) had verloren in de zestiende etappe. In plaats van een keiharde kater kreeg Landis de volgende dag vleugels en fietste het hele peloton aan gort in een solo-ontsnapping. Iedereen weet dat je er mannelijk uitziet met een glas whisky in je handen, dus waarom zou je dan niet ook allemaal mannelijke hormonen aanmaken? Ten eerste omdat echte mannen geen Jack Daniels drinken en ten tweede omdat alcohol volgens de wetenschap je teststeron niveau hoogstens kan verdubbelen. Niet verdriedubbelen dus, Floyd. Floyd zag dit zelf gelukkig ook snel in: hij deed na verloop van tijd alsof hij dit nooit gezegd had.
Bonus - Het Oekraïnse voetbalelftal: ’We hebben verloren door de kikkers.’
Doping gebruik je om te winnen, maar smoezen zijn soms ook nodig als je verliest. Zoals het Oekraïnse voetbalelftal, dat in op het WK van 2006 pijnlijk onderuit ging met 0-4 tegen Spanje. Ze beweerden de hele nacht wakker te zijn gehouden door de kikkers achter hun hotel in het Duitse dorpje Potsdam. Volgens verdediger Valdislav Vashchuk hadden ze afgesproken om op de kikkers te gaan jagen met stokken, een populaire Oekraïnse volkssport. Waarom dat niet gebeurd is, is nog altijd een raadsel.