De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De gouden formule van Ome Willem
16-11-2017
•
leestijd 3 minuten
•
537 keer bekeken
•
“Lust je ook een broodje poep?”, wie is niet groot geworden met deze befaamde woorden? Vijftien jaar lang was de Film van Ome Willem niet weg te denken van de Nederlandse beeldbuis en het maakte daarmee een fundamenteel deel uit van de jeugd van menig Nederlander. Maar wat maakte deze kindershow tot zo’n groot succes?
Eerst even de Extra-large-jam-jazz-soul-kinderkoor-versie van Deze vuist op deze vuist bij ons in de uitzending!
1. Spannende avonturen
In iedere aflevering beleefde Ome Willem samen met zijn geitenbreiers en rakkers een nieuw avontuur en och, wat waren ze toch spannend. Zo maakte Ome Willem met zijn kameraden eens een vaartochtje dat natuurlijk niet geheel vlekkeloos verliep. Eerst dreigde de boot om te kieperen, later kukelden één voor één alle personages in het water tijdens hun poging om elkaar te redden uit de diepte. Tot overmaat van ramp kwam er ook nog eens een haai op ze afgezwommen! Deze catastrofe ging dan ook gepaard met het oorverdovende gegil van alle rakkers op de tribune. Maar hoe spannend een avontuur ook werd en hoe erg alles wel niet in de soep begon te lopen, uiteindelijk kwam alles weer goed en konden alle rakkers met een gerust hart “rirarol, onder de wol”.
2. Kinderen deden mee
De Film van Ome Willem was natuurlijk gericht op kinderen en hun interactie was dan ook meer dan welkom. Vaak werd de hulp van de rakkers ingeschakeld tijdens de avonturen die werden beleefd. Zo was Ome Willem een keer verdwenen en hielpen de kinderen hem terug te vinden. Ook nam Ome Willem de tijd om gezellig met de kinderen te kletsen. Zo vertelde hij in geuren en kleuren hoe dol hij was op water en dat hij er zelfs zoveel van dronk dat hij er midden in de nacht van in zijn pyjama plaste. De kinderen konden hun inbreng niet bont genoeg maken. Of het nu ging om veel te enthousiast meezingen met het beginliedje ‘Luister even wat ik vraag?’ of om midden in de uitzending het podium op te springen, het was allemaal toegestaan en niks was te gek.
3. Herkenbare thema’s
In iedere aflevering van de show stond een bepaald thema centraal dat dicht stond bij de belevingswereld van de kinderen, zoals logeren en buiten spelen. Zo konden zij zich goed inleven in alle avonturen die ze met Ome Willem beleefden. Ook besteedde Ome Willem aandacht aan belangrijkere, maatschappelijke onderwerpen, bijvoorbeeld dat hij zo graag een keer een meisje had willen zijn. Hiermee besprak hij dit onderwerp lang voordat het een grotere betekenis kreeg.
4. Levenslessen
De Film van Ome Willem was niet alleen vermakelijk, maar ook educatief. Iedere uitzending bevatte wijze levenslessen, zoals “Als je wil vissen, moet je de vissen eerst lokken met voer”. En dat je mensen moet troosten als ze verdrietig zijn, ook als het een vreemdeling is.
5. Aanstekelijke liedjes
De show zat vol met vrolijke, gevoelige en vooral aanstekelijke liedjes die maar wat lang in je hoofd bleven hangen. Soms riepen de rakkers midden in een gevoelig lied dat ze naar de wc moesten. Dat maakte niets uit en Ome Willem verwees de kinderen vriendelijk naar de plasgeitenbreiers die buiten beeld klaarstonden. Veruit het meest bekende liedje is het slotnummer ‘Deze vuist op deze vuist’. Zodra de eerste tonen van dit nummer klonken, stormden de kinderen naar voren om massaal een toren te maken met hun vuisten.