De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
Carry Slee: "Gelukkig lezen ouders mijn boeken mee met kind"
04-10-2017
•
leestijd 3 minuten
•
496 keer bekeken
•
Vandaag start de Kinderboekenweek die tot zondag 15 oktober duurt. Onlangs spraken wij jeugdboekenschrijfster Carry Slee over haar boeken en haar inspiratiebronnen. Aanleiding toen was de Literatour die op 15 september jl. startte; dat is een boekenweek speciaal voor jongeren. Carry Slee schrijft al bijna 30 jaar jeugdboeken waarvan er acht werden verfilmd. Ze werd zelfs benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor haar bijdrage aan de literatuur.
Hoe ben je begonnen als schrijfster voor jongeren?
Ik was eerder drama-docent op een middelbare school. Hier kwam ik natuurlijk veel in aanraking met jongeren. Deze groep sprak me heel erg aan, maar het lesgeven niet. Toen ben ik gestopt. Ik dacht: "Ik wil schrijven en dat ga ik doen voor de jeugd". Op dat moment had ik zelf kleine kinderen en met hen ben ik een beetje meegegroeid.
Waarom sprak deze doelgroep je zo aan?
Ik vind het een prachtige leeftijd. Het is een hele spannende tijd waar zij in zitten. Er gebeurt veel om ze heen. En ze zijn nog niet groot, maar ook al lang niet meer klein.
Hoe leef je je in in de personages en doelgroep?
Ik kan, door mijn drama-achtergrond, net als een acteur elke rol aannemen. Ik bedenk zo welk karakter mijn hoofdpersoon heeft en hoe hij woont en leeft. Wanneer ik dit heb bedacht komen de dialogen en verhaallijnen vanzelf bij mij op.
Hoe zorg je ervoor dat een boek jongeren aanspreekt?
Ik moet wat meer moeite doen voor de manier waarop ik schrijf. Jongeren hebben een specifieke manier van praten, als ik dat niet in mijn boek verwerk spreekt het niet aan. Daarvoor kijk ik op mijn Facebookpagina. Ik lees berichten en reacties van jongeren en kijk dan hoe zij schrijven. Dat hou ik goed bij, anders spreekt het niet aan.
Foto: Carry Slee, door Jan Willem Kaldenbach
Onlangs kwam je boek ‘#Laatstevlog’ uit. Waar gaat dit over?
#Laatstevlog
gaat over de leuke kanten van het internet, zoals vloggen. Maar ook over de gevaren van het internet, bijvoorbeeld ‘grooming’ (het benaderen van kinderen door pedofielen). Ik laat in mijn boek zien hoe gevaarlijk dit is. Maar het gaat ook over de leuke kant van het internet, bijvoorbeeld dat vloggen. Dit vind ik erg belangrijk. Ouders en docenten kunnen wel waarschuwen voor gevaren, maar nu kunnen ze het zien door de ogen van de hoofdpersoon. Zo zien ze hoe makkelijk je daarin trapt.
Zou je de jeugdboeken ook aan ouders aanraden een keer te lezen?
Jazeker, er zijn gelukkig een heleboel ouders die mijn boeken al lezen. Die lezen met de kinderen mee. Ik denk dat het heel goed is voor de ouders om te weten wat er in de wereld van hun kinderen omgaat. Want kinderen van deze leeftijd vertellen alleen maar wat ze kwijt willen. Het meisje in ‘#LaatsteVlog’ die schaamt zich bijvoorbeeld dood, die durft niks aan haar ouders te vertellen over wat er is gebeurd. Als je dat als ouder in een boek leest, kan je daar met je eigen kinderen over praten. Zodat je het gevoel kan overbrengen: 'je kan mij alles vertellen, ik word nooit boos'.
Voor velen ben jij de 'moeder van de jeugdboeken', maar wie was vroeger jouw voorbeeld?
Dat is lastig. Want in mijn tijd had je dit soort boeken eigenlijk helemaal niet. Het hele 'young-adult' bestond nog niet. Ik had heel graag een boek gehad over wat je als tiener doormaakt en hoe je daar mee om moet gaan.
Welke boeken las jij als tiener?
Toen ik klein was natuurlijk Kruimeltje en toen ik wat ouder werd Billie Bradley. Maar al heel jong werden wij geconfronteerd met volwassenen-literatuur. Zo las ik in de brugklas ‘Karakter’ van Bordewijk. Ik hield heel erg van lezen, maar dat was toen wel afgelopen. Daar ben je dan nog helemaal niet aan toe. Nu is er voor iedereen iets en dat is mooi.
Hoe kan een week als de Literatour hierop inspelen?
De auteurs komen naar de scholen toe en er worden allemaal activiteiten georganiseerd. In zo’n week worden kinderen op een leuke manier met lezen geconfronteerd.
Woensdag 4 oktober, de startdag van de Kinderboekenweek 2017, sprak tafeldame Nynke de Jong vol liefde over het voorlezen van haar oude meester Gerrit:
Dinsdag 14 september waren Özcan Akyol, Elfie Tromp en Mano Bouzamour te gast over de jongerenboekenweek Literatour: