De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
Onze boekhandelaren kozen deze maand voor het eerst uit de grote stapel romans, non-fictie, poëzie, biografieën en essaybundels, HET boek van de maand. Het boek dat we niet mogen missen en moeten lezen. Ze kiezen vrijelijk uit binnen- en buitenlandse boeken, mits in vertaling beschikbaar. Aan tafel ons nieuwe boekenpanel: Margreet de Haan, Tim van den Hoed, Jeroen Schwartz en Iris Meijer.
Boek van de Maand: Jaap Robben - Zomervacht
De dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien brengt zijn dagen door in een instelling. Een renovatie tijdens de zomer maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen. De vader, vooral gemotiveerd door de in het vooruitzicht gestelde vergoeding, haalt Lucien naar de caravan en maakt de jonge Brian verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer.
Maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken?
Chris De Stoop - Wanneer het water breekt
Dit is het waargebeurde verhaal van een visser en zijn dochter, die al een tijd geleden hun vaderland ontvluchtten. Hung stak in een kleine vissersboot de zee over om hier in een dorp achter een hoge dijk een nieuw leven te beginnen. Gwen bouwde een succesvolle zaak op, maar worstelt nu met haar eigenheid.
Wanneer het water breekt is het verhaal van de diepe breuk die migratie is – voor de betrokkenen en voor de bevolking. Hoe komen migrant en maatschappij tot een nieuwe vorm van samenleven? Een verhaal van deze tijd, op een persoonlijke manier verteld door Chris de Stoop, die de familie al jaren kent en met tientallen reisgenoten sprak.
Ottessa Moshfegh - Mijn jaar van rust en kalmte
Eigenlijk zou onze hoofdpersoon gelukkig moeten zijn: ze is jong, slank, mooi, net afgestudeerd aan Columbia, heeft een eenvoudige baan bij een trendy kunstgalerij en woont in een appartement aan de Upper East Side van Manhattan dat ze - net als alles in haar leven - betaalt van een erfenis.
Desondanks is er een donker, luchtledig gat in haar hart dat niet enkel te verklaren is door het verlies van haar ouders, de manier waarop haar geliefde haar behandelt of haar sadomasochistische relatie met haar beste vriendin Reva. Het is het jaar 2000 in een stad die glinstert van rijkdom en onuitputtelijke mogelijkheden. Wat zou er dan toch zo vreselijk verkeerd kunnen voelen?
Ulrich Alexander Boschwitz - De reiziger
De reiziger
is een aangrijpende roman over een joodse man, Otto Silbermann, die in 1938 weet te ontsnappen aan de nazipogroms, maar daardoor alles verliest: zijn bezittingen, zijn waardigheid en uiteindelijk ook zijn verstand. Hij vlucht van stad naar stad om aan zijn achtervolgers te ontsnappen - van Berlijn naar Hamburg, van Nürnberg naar Aken. Hij verblijft wekenlang in treinen, wetende dat hij in de val zit, maar blijft desondanks geloven in het goede in de mens. Zelfs wanneer hij, gek geworden van angst, opgesloten wordt in een inrichting, blijft hij aan dat idee vasthouden.