De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
7 vakantiebestemmingen waar je over de koppen kan lopen
07-03-2019
•
leestijd 3 minuten
•
76 keer bekeken
•
Ga je binnenkort je zomervakantie boeken? Dan wil je wellicht deze plekken vermijden. Steeds meer steden krijgen namelijk te maken met een ergerlijk fenomeen: overtoerisme.
Hoewel toeristen veel geld met zich meenemen, zorgen ze ook voor veel overlast. Locals klagen zelfs over onleefbare steden. Waar in de wereld is het probleem het grootst? Waar kun je letterlijk over de koppen lopen? We zochten het uit.
Amsterdam
We beginnen in onze eigen hoofdstad: inmiddels ook voor Europa een van de symbolen van overtoerisme. Met de Wallen en legaal drugsgebruik als grote trekpleisters weten veel toeristen hun weg naar Amsterdam te vinden, met veel overlast voor de Amsterdammers als gevolg. De gemeente is druk bezig met oplossingen voor de ‘rolkofferterreur’. Zo is de belasting op hotelkamers verdubbeld, zijn de iconische ‘I Amsterdam’-letters verdwenen en is het strand van Zandvoort omgetoverd tot ‘Amsterdam Beach’.
Barcelona
Volgens
dit
onderzoek is het heel slecht gesteld in Barcelona. Miljoenen toeristen dwalen elk jaar door Park Güell en langs de Sagrada Familia, met alle gevolgen van dien. Inmiddels mogen er geen nieuwe hotels meer gebouwd worden in het centrum van de stad en wordt er veel geïnvesteerd in ‘tourism management’.
Venetië
Het Disneyland van Italië gaat bijna ten onder aan de toeristen. Lokale inwoners trekken massaal weg, waardoor de stad uit voornamelijk toeristen bestaat. Volgens experts zullen er vanaf 2030 geen mensen meer wonen. Per jaar bezoeken er 30 miljoen toeristen de ‘stad van de bruggen’. Oplossingen: de enorme cruiseschepen mogen niet meer het centrum in, men mag niet meer zitten op de Rialto-brug en
sightseeing
mag niet meer in bikini! Op drukke dagen worden toegangspoortjes ingezet om de mensenmassa te controleren.
Reykjavik
De hoofdstad van IJsland kampt sinds 2010 met enorme bezoekersaantallen. In minder dan tien jaar zijn de toeristen verviervoudigd tot bijna 2 miljoen toeristen, terwijl er maar 122.000 mensen wonen!
Dubrovnik
Met dank aan de televisie-serie Game of Thrones wordt de Kroatische stad overspoeld met toeristen. Het oude stadscentrum is UNESCO Werelderfgoed en de organisatie is bang dat al die toeristen de oude gebouwen beschadigen. De gemeente wil in de toekomst maximaal 4000 toeristen per dag binnen laten, om zo de overlast én schade te beperken. Kroatië is sowieso populair onder de toeristen: in 2016 waren er maar liefst 57 miljoen bezoekers, dat is bijna 14 per inwoner!
Santorini
Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor de Grieken, maar het zorgt ook echt voor problemen. Athene is drukbezocht, maar Santorini heeft het er echt zwaar mee. Het eiland kan de toeristenstroom niet aan: alleen al de vraag aan water en energie is te veel voor het eilandje van iets meer dan 100 vierkante kilometer.
Mallorca
Het grootste eiland van Spanje is qua inwoners vergelijkbaar met Amsterdam, maar jaarlijks herbergen ze nog veel meer toeristen. Hoewel de toerismesector enorm profiteert, balen de inwoners. Op muren in de hoofdstad Palma verschenen teksten als “Tourists go home, refugees welcome”. In het hoogseizoen landen er maar liefst 1000 vliegtuigen per dag en bereiken er 17.000 mensen per boot het eiland.
Iets heel anders. Voor het zesde seizoen van 'Floortje Naar Het Einde Van De Wereld' reisde Floortje Dessing naar de verste uithoeken op aarde om mensen te bezoeken die ervoor kiezen om op een extreem afgelegen plek te wonen. Nooit eerder was ze zo lang onderweg, nooit eerder ging ze zover weg van de bewoonde wereld. Het werd een indrukwekkende serie over leven aan het einde van de wereld.