De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

10x feiten over de Paralympische Spelen

21-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1853 keer bekeken
  •  
Hockey ANP
De Paralympische Winterspelen zijn inmiddels voorbij met prachtige resultaten voor Nederland. Zo won zitskiër Jeroen Kampschreur één gouden medaille en won Bibian Mentel er twee. Zij zaten aan tafel. Ook zetten wij een aantal feiten over de Paralympische Spelen op een rij.
Kijk hier het gesprek terug. 
1. De Paralympische beweging begon in 1948. Dr. Ludwig Guttmann liet soldaten die door de Tweede Wereldoorlog gehandicapt waren geraakt topsport bedrijven. Hij organiseerde de eerste wedstrijden in de rolstoelsport en het eerste boogschietevenement in Stoke Mandeville, op dezelfde dag als de opening van de Olympische Zomerspelen in Londen. Voor die tijd deden mensen met een beperking mee met de reguliere Spelen. 
Alpineskie ANP
2. De term 'paralympisch' komt voort uit het Latijnse woord para ("naast") met het woord Olympische spelen. Dit omdat de spelen naast de Olympische Zomerspelen en de Olympische Winterspelen plaatsvinden.
3. De eerste officiële editie van de Paralympische Spelen vond plaats in 1960 in Rome. Voor het eerst zijn de Paralympische Spelen op dezelfde plek als de reguliere spelen. Tot en met 1972 deden alleen sporters in een rolstoel mee. Vanaf 1976 doen ook geamputeerden en mensen met een visuele beperking mee. In datzelfde jaar werden ook de eerste Paralympische Winterspelen gehouden, in het Zweedse Örnsköldsvik.
Hockey ANP
4. Er zijn zes hoofdsporten bij de Paralympische Winterspelen: alpineskiën, biatlon, langlaufen, rolstoelcurling, sledgehockey en snowboarden. Deze worden onderverdeeld in verschillende disciplines. Daarbinnen worden de sporters in klassen ingedeeld op basis van hun type en mate van hun beperking. Dit classificatiesysteem maakt het mogelijk dat sporters met eenzelfde mate van functioneren, met elkaar kunnen strijden. Alpineskiën is bijvoorbeeld onderverdeeld in zittend, staand en visueel beperkt .
5. Van 1980 t/m 1998 behoorde priksleeën tot een van de hoofddisciplines van de Paralympische Winterspelen. In 2006 werd rolstoelcurling aan het programma toegevoegd, en pas in 2014 snowboarden.
Rolstoelcurling ANP
6. In totaal zijn er nu elf Paralympische Winterspelen geweest. Volgens officiële gegevens van het Internationaal Paralympisch Comité staat Noorwegen, die elke Spelen heeft meegedaan, met een totaal van 319 medailles op nummer 1 van meest behaalde medailles. Rusland staat op nummer vijf, ondanks het feit dat zij vijf keer minder hebben meegedaan.
7. Ook doping komt helaas voor bij de Paralympische Spelen. De Duitse skiër Thomas Oelsner werd de eerste Winter Paralympische deelnemer die positief werd bevonden voor steroïden in 2002. Hij had twee gouden medailles gewonnen in de alpine-evenementen maar die werden hem afgenomen.
Bandabi Paralympische Spelen mascotte
8. De mascotte van de Paralympische Winterspelen heet Bandabi. Dit is een Aziatische zwarte beer, die symbool staat voor doorzettingsvermogen en moed.
9. Op de Winterspelen van 2010 in Vancouver was alpineskiër Kees-Jan van der Klooster de enige Nederlandse deelnemer.
10. Snowboarder Bibian Mentel was op de Winterspelen van 2014 de enige Nederlander met een Olympische medaille, een gouden!
Bibian Mentel 2014
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor