De Vooravond is gestopt. De talkshow met Fidan Ekiz en Renze Klamer is twee seizoenen op NPO 1 te zien geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
Verblijfsvergunning voor Jacob en Tina
13-04-2021
•
leestijd 2 minuten
•
1217 keer bekeken
•
Jacob en Tina mogen in ons land blijven. Dat heeft hun advocaat net bevestigd aan onze redactie.
Het was het zoveelste schrijnende uitzettingsgeval: de 13-jarige Jacob en zijn moeder Tina. In 2015 gevlucht uit Syrië en na een lange en gevaarlijke reis een thuis gevonden in Nederland, waar Tina’s moeder, oma, een broer en twee ooms al woonden. Jacob maakte vriendjes, leerde de taal, kreeg havo/vwo advies en droomt ervan om arts te worden. Zoals hij zelf zegt: 'Mijn toekomst is hier!'.
Actie De IND wilde Jacob en Tina echter uitzetten. Manon Veldhuis, moeder van Jacobs vriendje Hente, besloot actie te ondernemen. Zij startte een petitie en wist met #jacobblijfthier veel media-aandacht te genereren. De petitie werd meer dan 160.000 keer ondertekend en heeft er mede voor gezorgd dat zij zich nu permanent in Nederland mogen vestigen.
(tekst gaat verder onder tweet)
Achtergrond Jacob vluchtte in 2015 met zijn moeder voor de oorlog in Syrië. De IND wilde ze uitzetten naar Armenië, omdat ze Armeense Christenen zijn. Maar ze kennen dat land helemaal niet, hun familie woont al vier generaties in Syrië. Tina is één keer in haar leven in Armenië geweest, slechts vier dagen, om een Armeens paspoort aan te vragen, in de hoop daarmee een visum voor Europa te krijgen. Armenië deelt namelijk graag en veelvuldig paspoorten uit, omdat ze streven naar een zo groot mogelijke bevolkingsgroep. Maar ook met dat paspoort konden ze niet naar Europa. Dus restte haar en Jacob niets anders dan een gevaarlijke boottocht naar Griekenland. Van daaruit zijn ze naar Nederland gekomen, waar dus al familieleden woonden.
Geen opties Tina en Jacob voerden een juridische strijd en kregen afwijzing na afwijzing te verwerken. Zonder verblijfsvergunning was hun perspectief uiterst somber. Hun opties waren: terug naar Syrië, waar het nog steeds oorlog is, vertrekken naar het voor hen volstrekt onbekende Armenië, dat ook in oorlog is, of illegaal in Nederland blijven... Gelukkig hoeven zij zich hier geen zorgen meer om te maken en kunnen zij zich nu richten op de toekomst.