De Vooravond is gestopt. De talkshow met Fidan Ekiz en Renze Klamer is twee seizoenen op NPO 1 te zien geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
Lockdown-koken met Martijn Koning
06-01-2021
•
leestijd 3 minuten
•
290 keer bekeken
•
De Vooravond wil je helpen om deze tijden net iets makkelijker, en vooral lekkerder, te maken. Daarom introduceren wij een nieuwe rubriek: 'Lockdown-koken met...'! Wij vragen Vooravond-gasten hun favoriete recept te delen en hier iets meer over te vertellen. Samen komen we er (al kokend) doorheen!
In de tweede editie vertelt Martijn Koning over zijn favoriete recept.
Hi Martijn, met welk favoriet recept kom jij de lockdown door?
"Ik ontdekte dit recept toen ik met vrienden aan het hiken was door Nepal. Op een gegeven moment kwamen we in een klein dorpje waar we…. Nee. Ik zat gewoon thuis op de bank en googelde ‘makkelijke pasta'. Het is een recept van Jamie Oliver. Ik ben een liefhebber van zo ongeveer alle keukens, maar de Italiaanse is vaak lekker, gezond en over het algemeen makkelijk te maken."
Hou je een beetje van koken?
“Ik hou niet extreem van koken, maar kan het wel een beetje en doe het ook geregeld. Ik ben zelf een tijdje kok geweest in verschillende restaurants, ook afwasser en ober, en daardoor ervaar ik koken echt als werk. Ook eet ik de hele tijd dan van de dingen die ik snij en bak en dan heb ik vaak niet echt trek meer als het klaar is. Ik ben wel enorm fan van eten en lekkere hapjes. Ik eet alles, maar dan ook echt alles. Helaas ben ik inmiddels wel een luxepaardje geworden dat het liefst gevoerd wil worden.”
Als je mocht kiezen uit alle personen uit de geschiedenis, met wie zou je deze maaltijd wel een keertje willen eten?
"Ja poehee, das moeilijk. Dan zou ik toch zeggen Jezus. Haha, maar echt! En dan het liefst aanschuiven bij dat beroemde laatste avondmaal, dus eigenlijk het een na laatste avondmaal. Lijkt me ook een toffe gast. En ik hoop dan op al die party-tricks met water in wijn veranderen en vis en brood vermenigvuldigen enzo. En we gaan het natuurlijk over zijn daddy issues hebben."
Is er nog iets dat je de lezers wil meegeven tijdens de lockdown?
Ja. Minder zeiken op alles en iedereen.Besef hoe vet we het hier hebben en dat we genoeg te eten hebben.
Het recept:
Het recept is perfect, dus doe geen gekke dingen en luister naar wat Jamie Oliver zegt! Maar ik doe er zelf meestal geen doperwten bij om eerlijk te zijn. Ik gooi er altijd wel een enorme hoeveelheid Parmezaanse kaas overheen. En in plaats van normale pasta gebruik ik vaak pasta gemaakt van linzen of geraspte courgette. Heel gezond en eigenlijk veel lekkerder dan normale pasta.
Ingrediënten
Olijfolie
8 varkensvlees worstjes
500 g spaghetti
300 g doperwten
1 blok parmezaanse kaas (Als topping)
Snufje majoraan, tijm of rozemarijn.
2 tenen knoflook, fijn gesneden
30g verse basilicum, fijn gesnede
2 x 400g tomaten
Balsamicoazijn
Bereiding 1. Zet een grote pan op het vuur en voeg een beetje olijfolie toe. Snijdt de worstjes open, druk het vlees eruit en rol het tot kleine gehaktballetjes – maak de balletjes niet te groot, anders duurt het te lang tot deze gaar zijn. Houdt ongeveer 3 balletjes uit 1 varkensworstje aan. Maak je geen zorgen om de perfecte vorm! Gooi ze in de pan, en blijf ze draaien tot ze volledig doorgekookt zijn. 2. Stop ondertussen de spaghetti in een grote pan met kokend zout water. Volg de instructies op de verpakking. 3. Verwarm een andere pan met olijfolie voor je tomatensaus. Voeg de fijngesneden knoflook en een groot deel van de basilicum toe en roer deze voor een paar minuten. Bewaar een paar stukjes basilicum voor later. Voeg vervolgens de tomaten en kruiden naar smaak toe. 4. Laat het zachtjes koken, breek de tomaten met een lepel en voeg een vleugje balsamicoazijn toe. – Dit maakt de saus iets zoeter. 5. Voeg de kruiden toe aan de pan met gehaktballetjes. Kook voor ongeveer 30 seconden. Wanneer je spaghetti klaar is, giet je het water af en verdeel je het over 4 kommen. Doe hetzelfde met de gehaktballen. 6. Als laatst schep je de tomatensaus erbovenop. Verdeel de overige basilicum over de borden en serveer met een handjevol doperwten. Schaaf wat parmezaanse kaas over de pasta en je bent klaar!