De Vooravond is gestopt. De talkshow met Fidan Ekiz en Renze Klamer is twee seizoenen op NPO 1 te zien geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
Lockdown-koken met Anna Gimbrère
18-12-2020
•
leestijd 4 minuten
•
426 keer bekeken
•
De Vooravond wil je helpen om deze tijden net iets makkelijker, en vooral lekkerder, te maken. Daarom introduceren wij een nieuwe rubriek: 'Lockdown-koken met...'! Wij vragen Vooravond-gasten hun favoriete recept te delen en hier iets meer over te vertellen. Samen komen we er (al kokend) doorheen!
In de eerste editie vertelt wetenschapsjournalist Anna Gimbrère over haar favoriete recept.
Hi Anna, met welk favoriet recept kom jij de lockdown door?
“Ik ben een beetje zoals de vaders van de mensen van mijn generatie: Ik kan maar een paar dingen echt goed klaarmaken. Mijn vader kon tijdens mijn jeugd twee dingen echt goed klaarmaken, ik denk dat ik er zeven kan (lacht). Mijn favoriete gerecht heb ik van mijn moeder geleerd. In tegenstelling tot mij, kookt zij graag, vaak en experimenteel. Dit recept is heel gezond, lekker, verrassend en makkelijk. En het kan vegan! Dus allemaal plussen. Het heeft niet echt een naam. Ik noem het maar: Oosterse Groentewrap Vol Verrassingen!”
Je houdt niet van koken of heb je er geen tijd voor?
“Ik ben helaas iemand die vrij ongeduldig is in de keuken. Als ik honger heb wil ik gewoon eten en het liefst snel. Als ik geen honger heb, vind ik het zonde van mijn tijd om met eten bezig te zijn. Heel onromantisch... Ik besteed dus niet veel tijd in de keuken. Wel heb ik sinds twee jaar een goede oven en dat heeft een wereld voor mij geopend. Ik kan dingen erin gooien en als het eruit komt is het klaar!! Geen gedoe. Heerlijk vind ik dat. Gelukkig vindt mijn vriend het wel leuk om te koken, dus als hij tijd heeft, pakt hij echt uit. En ik ben over het algemeen een heel dankbare eter. Ik eet veel, zorg voor goede wijn en ruim met alle liefde de keuken op als dank. Dus het is best leuk om voor mij te koken.”
Als je mocht kiezen uit alle personen uit de geschiedenis, met wie zou je deze maaltijd wel een keertje willen eten?
“Hele moeilijke vraag, waar ik te veel antwoorden op heb. Uiteraard Einstein, om met hem te bespreken wat er allemaal is ontdekt na zijn dood en te vragen hoe hij met die kennis naar de natuurkunde en het universum kijkt... Ziet hij nieuwe mogelijkheden? Christiaan Huygens omdat hij één van de grootste natuurkundigen allertijden was en een Nederlander. Lorentz, om dezelfde reden als Huygens. (Alle drie tegelijk zou nog mooier zijn!!!). Spinoza, omdat dat een van de grootste denkers van Nederland was. En alle feministen, de dolle mina's, maar ook de vrouwelijke voorvechters van gelijke rechten uit de eerste feministische golf, om ze het heuglijke nieuws mede te delen dat het best wel goed is gekomen dankzij hen. En dat tegenwoordig de vrouwen, vaker, sneller en met hogere cijfers afstuderen dan mannen. Ik denk dat ze dat leuk gevonden zouden hebben."
Is er nog iets dat je de lezers wil meegeven voor tijdens de lockdown?
“Nou… misschien: Laat je niet gek maken. Het is voor sommige mensen heel zwaar, dat geloof ik. Maar het is ook een bijzondere periode in ons leven - hier gaan we later op terugkijken en denken: "Holy shit, weet je nog??" Je kan het ook zien als een van de weinige kansen om je lekker terug te trekken als je dat normaal niet lukt (ik spreek hier voor mezelf, maar misschien heb je er wat aan). Ik hoop dat mensen kunnen proberen ook een beetje te genieten van de rust en zich niet gek laten maken door het nieuws. En ik hoop dat iedereen probeert om te kijken naar de mensen die echt alleen zijn... Want die hebben het 't moeilijkst. (Wederom: note to self).”
Het recept:
"Het zijn dus wraps - liefst van die groentedingen op basis van bieten of bloemkool.
Verwarm de oven op 200 graden. Je kunt uit onderstaande lijst weglaten wat je niet lekker vindt, maar ik gooi alles in de wraps.
Begin met geschrapte wortels (van die lange) met (komt ’ie): Balsamico azijn!!! Zeker een half uur in de oven.
Voeg aubergine met komijnzaad toe. Je kan de aubergine poffen, vind ik het lekkerst, maar is wel veel gedoe. Anders in dunne plakjes en dan iets korter dan de wortels in de oven.
Je kunt nog bloemkool toevoegen. Dat zit niet in mijn moeders variant, maar ik vind het gewoon heel lekker. Moet ook ongeveer 20 minuten.
Wil je nog meer gezonds? Voeg dan nog pompoen of zoete aardappel in kleine stukjes toe. Gewoon met zout en peper. Ook 20 minuten.
Ook lekker: Humus, koriander, eventueel van die aubergine spread voor op de wraps. Eventueel extra: avocado omdat dat altijd lekker is, maar hoeft niet. En ik doe er altijd wat rauwe spinazie bij, gewoon omdat ik een konijn ben.
En het is dus Vegan! Wat natuurlijk hartstikke fijn is. Je mist echt niks, want het is een smaakexplosie. Maar je kan er feta bij doen als je dat graag wil. En eventueel vegetarische gehakt.
De hele bende dus in de oven. De Wraps op het allerlaatst en rollen maar! Echt smullen."