De Vooravond is gestopt. De talkshow met Fidan Ekiz en Renze Klamer is twee seizoenen op NPO 1 te zien geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
Boeken uit 'De Parels van Chabot' #3: Levensverhalen
16-04-2021
•
leestijd 2 minuten
•
88 keer bekeken
•
Tijdens 'De Parels van Chabot' bespreken Bart, Splinter, Maurits en Sebastiaan Chabot het mooiste uit hun boekenkast. Deze week met het thema 'levensverhalen'. Hieronder de titels die zij uitkozen:
Bart: Allison Moorer - Blood
Blood is de autobiografie van muzikante Allison Moorer. Moorer beschrijft in het boek haar jeugd, die een gitzwarte wending kreeg toen haar vader haar moeder vermoordde en vervolgens zichzelf ombracht. “Het is een zeer aangrijpend boek, eigenlijk om twee redenen. Het is misschien geen literair meesterwerk, helemaal niet misschien. Maar de kracht van dit boek is de kunst van het documentaire, in de zin van 'dit is mijn verhaal en zo is het gegaan'. En het andere is ze heeft een messcherp oog voor detail" aldus Bart.
Maurits: Connie Palmen - 'Jij zegt het'
In 'Jij zegt het' vertelt Palmen het verhaal van Ted Hughes en Sylvia Plath, twee dichters die verliefd worden op elkaar. Het boek is geen klassiek biografie omdat Palmen de liefde reconstrueert. "Je leest die liefde ontstaan en opbloeien. Je leeft de hartstocht, de passie, het geluk en het plezier ervan en tegelijkertijd ook de keer zijde van die liefde, het verwelken, het verraad. Het is zinderend geschreven, het is een van de beste boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen” aldus Maurits.
In de vreemdelinge verteld Durastanti het levensverhaal van haar dove ouders. Beide ouders hebben een andere herinnering aan hun eerste ontmoeting. "Met dit boek laat Durastanti haar ouders springlevend achter. Prachtig boek" aldus Sebastiaan.
Splinter: Malou Holshuijsen - 'Zachtop lachen'
Hoewel 'zachtop lachen' een roman is zijn er wel autobiografische elementen in het boek. Zo heet de hoofdpersoon ook Malou en is het gebaseerd op haar eigen ervaringen. “Ik wilde het meenemen omdat het heel snel is, heel grappig is en er zit heel veel humor in. Het heet ‘zachtop lachen’ maar je bent vooral hardop aan het lachen. En het heeft een vleugje Giphart in zich” aldus Splinter.