In deze FAQ beantwoorden we veelgehoorde vragen over de driedelige serie De Toeslagenaffaire.
Is de serie De Toeslagenaffaire feit of fictie?
Het is een gedramatiseerde interpretatie op basis van werkelijke gebeurtenissen. En hoewel er veel herkenbaar zal zijn, zijn er fictieve elementen toegevoegd, zijn de personages gefictionaliseerd en zijn de namen veranderd om de vrijheid te hebben om het complexe verhaal zo goed mogelijk te vertellen.
Hoe is de serie tot stand gekomen?
Tijdens de ontwikkeling en research hebben de makers niet alleen veel rapporten en publicaties gelezen, maar ook uitgebreid gesproken met nauw betrokkenen. Op basis van alle research, veel verschillende bronnen en hun verhalen is deze dramaserie gemaakt. Het is echter geen documentaire, maar fictie.
Lees hier het interview met researcher Louisa Rutten over de totstandkoming van de serie.
Waarom heeft BNNVARA deze serie gemaakt?
We begrijpen dat het bijzonder gevoelig ligt om een dramaserie te maken over gebeurtenissen die zo ingrijpend zijn geweest -en nog steeds zijn- op de levens van zoveel mensen. Om die reden kende de serie een lange voorbereiding, waarbij er met veel betrokkenen is gesproken over hun ervaringen en de impact ervan op hun leven.
We willen met deze dramaserie juist het ongekende onrecht en de ontwrichtende gevolgen voor tienduizenden gedupeerden invoelbaar maken om mensen duidelijk te maken dat zoiets nooit meer zou mogen gebeuren.
Verdient BNNVARA geld aan de serie De Toeslagenaffaire?
Nee, we hebben als publieke omroep geen winstoogmerk.