Het legendarische duo duikt opnieuw samen de studio in en neemt op originele en amuserende wijze ons brein onder de loep.
Bevallen met zelfhypnose, hoe dan?
15-10-2019
•
leestijd 3 minuten
•
427 keer bekeken
•
Presentatrice Jojanneke van den Berge kwam na de geboorte van haar tweede kind in een depressie terecht. Ze is niet tevreden over hoe het eraan toeging in het ziekenhuis en doet inmiddels aan HypnoBirthing. HypnoBirthing?!
‘Ik voelde me drie dagen na de bevalling helemaal fantastisch en geweldig. En toen in één keer flikkerde ik naar beneden. En daar ben ik heel lang niet meer uitgekomen’, vertelt Jojanneke in
De Psycho Show
. Tijdens en na het krijgen van een kind spelen er allemaal hormonalen processen af. Dit had een negatieve impact op Jojanneke. ‘Ik zat voor mijn gevoel gevangen in een foute stof. De ene keer was ik heel down en de andere keer kreeg ik emotionele uitbarstingen’, gaat Jojanneke verder.
Ze zocht naar een oplossing. ‘Ik was bij de huisarts en vroeg om pillen of gewoon iets om mij hieruit te krijgen. Ik kreeg wel iets voorgeschreven maar tegelijkertijd ben ik ook gesprekken gaan voeren met iemand die hierin gespecialiseerd is. Dat heeft mij heel erg geholpen’, vertelt Jojanneke.
Eenzaamheid na een bevalling
Jojanneke vindt dat er iets moet veranderen aan de weg naar de bevalling en wat er daarna gebeurt. ‘In het traject naar je bevalling toe heb je allemaal cursussen, boeken en begeleiding. Maar na de kraamzorg voelde ik me echt in een soort gat vallen. Ik vroeg me af welk boek ik nu kon lezen, bij wie ik nu terecht kon’, zegt Jojanneke.
Maar volgens Jojanneke moeten er ook dingen veranderen tijdens de bevalling. Want vooral bij een eerste bevalling is alles nieuw en zwaar. En dan is het belangrijk dat je je tijdens de bevalling goed voelt. ‘Er waren bij mij mensen aanwezig die zo demotiverend werkte. Bijvoorbeeld een arts-assistent die alleen maar negatieve dingen zei. Dat het er niet goed uitzag, bijvoorbeeld. Of dat het niet goed ging. Dat terwijl ik heel vaak moest persen voor mijn dochter ter wereld kwam. Laten we wel wezen, we hebben fantastische zorg in Nederland. Het is super dat we in ziekenhuizen kunnen bevallen. Maar een negatieve ervaring terwijl je zo kwetsbaar bent kan wel een depressie ontlokken,’ gaat Jojanneke verder. Hierdoor heeft Jojanneke ook besloten haar andere bevallingen heel anders aan te pakken. Namelijk met HypnoBirthing.
HypnoBirthing, wat is het?
HypnoBirthing is een zwangerschapscursus voor moeders en hun partner. Bij deze cursus wordt een bevalling gezien als een compleet natuurlijk proces waarbij (bij een normaal verloop) ingrepen niet nodig zijn. ‘Je leert om in een hele diepe concentratie te komen. Ik ben afgestapt van de gedachten dat alles in het ziekenhuis moet en met bepaalde hulpmiddelen. Dat is een maandenlang traject wat je doorgaat met je partner. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik een pijnloze bevalling heb gehad’, vertelt Jojanneke.
Tegenwoordig zie je in films en series vrouwen die veel pijn hebben bij een bevalling, veel puffen en veel schreeuwen. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat vrouwen bang worden voor de pijn en niet meer vertrouwen op hun lichaam. Veel stress zorgt vaak voor een minder voorspoedige bevalling. Met HypnoBirthing leer je ontspanningstechnieken die zorgen dat je gemakkelijker ontsluiting krijgt, ademhalingstechnieken zodat je weet hoe je met de weeën om moet gaan en verschillende houdingen.
Zelfhypnose
Je gaat niet in een hypnose zoals je misschien zou verwachten. Maar je leert om in ‘zelfhypnose’ te gaan om te ontspannen. Door ontspanning komt endorfine vrij, dit is sterker dan morfine. Dit kan er dus voor zorgen dat je minder of geen pijn ervaart. HypnoBirthing kan ook toegepast worden in het ziekenhuis. Het is best prijzig en je moet er zelf flink voor aan de slag. Maar wat Jojanneke betreft is dat het zeker waard.
Bekijk hier de volledige aflevering van
De Psycho Show
met onder andere het interview met Jojanneke: