Documentairereeks over Egyptisch icoon lijdt aan dezelfde mankementen als voorganger African Queens.
Foto credit: Netflix
Was Cleopatra een zwarte vrouw? Die discussie barstte los op het moment dat de trailer voor Queen Cleopatra in april werd gelanceerd. In deze documentairereeks met filmische reconstructies wordt de koningin van het oude Egypte namelijk gespeeld door Britse actrice van kleur Adele James. Egyptische academici verklaarden direct dat dit een historische misvatting is: Cleopatra had een meer Macedonisch (lees: Mediterraans of wit) uiterlijk. Op de website van nieuwszender Al Jazeera schreef hoogleraar Islam Issa, die ook in de serie te zien is, dat de huidskleur van Cleopatra er niet toe doet. Op zich heeft hij gelijk: ze had een zwarte vrouw kunnen zijn. Maar in wetenschappelijke zin is dit volstrekte nonsens.
Omdat Queen Cleopatra als onderdeel van de reeks African Queens pretendeert een verhaal te vertellen dat nadrukkelijk leunt op wetenschappelijke consensus. En de wetenschappelijke consensus over de huidskleur van Cleopatra sluit aan op wat de bovengenoemde Egyptische critici schrijven. In die zin kan je deze Netflix-reeks nauwelijks serieus nemen. Daarnaast lijdt Queen Cleopatra aan dezelfde mankementen als African Queens. De academici die aan het woord komen klinken pedant, misschien omdat de makers hen hebben gezegd dat ze de serie maken voor kijkers met een minimale kennis van de oudheid.
De filmische scènes ogen goedkoop, alsof ze op de set van een soapserie zijn gefilmd. De voice-over van Jada Pinkett Smith kan deze onkunde nauwelijks verbloemen. Cleopatra is een gekunstelde reeks en voegt net als African Queens niets wezenlijks toe aan het historisch discours. Het valt te hopen dat de makers als er een derde seizoen wordt gefilmd hun werkwijze aanpassen.
Queen Cleopatra, vanaf woensdag 10 mei 2023 bij Netflix
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief