© Ulrika Malm / Netflix
Zweedse dramedyreeks over een groep tienervrouwen die in huizen begint in te breken is vooral oppervlakkig.
Het is 1995. Tiener Klara Rapp (Tindra Monsen) valt tijdens een trip met haar vriendinnen in de badkuip in haar hotelkamer in slaap. Even later blijkt er enorme waterschade te zijn. Wanneer Klara afrekent, dan vertelt de hotelier haar dat ze nog een rekening kan verwachten. Op een dag ontvangt ze een brief met het verschuldigde bedrag: € 75.000,-. Als kijker denk je meteen: is niet zo handig, om in slaap te vallen in bad. Maar Barracuda Queens draait om het feit dat tieners eigenlijk gewoon kinderen zijn met soms spontane en desastreuze gedragingen. De consequenties van hun gedrag kunnen ze ook (nog niet) voorzien.
Dus bedenkt Klara het idee om met haar vriendengroep in te breken in de huizen van rijke mensen. Ze noemen zichzelf eigentijdse Robin Hoods die stelen van mensen die het wel kunnen missen. Klara’s vriendin Lollo (Alva Bratt) kan het weten; haar ouders zijn puissant rijk. De vader en moeder van Mia (Tea Stjärne) moeten echter rondkomen van een beduidend lager inkomen. Je zou in die zin kunnen stellen dat de jonge vrouwen uiteenlopende redenen hebben om Klara te helpen. De een doet het voor de spanning; de ander omdat het verkrijgen van een baan geen fijn vooruitzicht is. Niettemin draait Barracuda Queens om weinig sympathieke hoofdpersonages.
© Ulrika Malm / Netflix
De Zweedse dramedyreeks die is gebaseerd op een waargebeurd verhaal oogt nihilistisch, alsof Klara en haar lotgenoten niets hebben om voor te leven. ‘Ik haat het om arm te zijn’, zegt Mia op een gegeven moment. Zo’n uitspraak is exemplarisch voor de nogal eendimensionale blik die de tieners hebben op de wereld. Klara, Mia en de rest zijn cartoonesk. Dat is een gemiste kans: tieners in goede televisieseries hebben wél diepzinnige ideeën en bespiegelingen.
Barracuda Queens S01, vanaf maandag 5 juni 2023 in zijn geheel bij Netflix
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief