Teken de petitie van De Marker, BNNVARA, LSVb en FNV Young & United voor het tegenhouden van de langstudeerboete!

FAQ

07-08-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1096 keer bekeken
  •  
pexels-pixabay-356079

Hieronder lees je de meestgestelde vragen met antwoorden over onze petitie voor het tegenhouden van de langstudeerboete.

Wat is de langstudeerboete precies? 
Het huidige kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB wil een maatregel invoeren waarbij studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen een boete van €3.000 betalen. Dit komt boven op het collegegeld. Dat geldt voor hbo en wo, in zowel de bachelor- als de masterfase en voor studenten die duaal of deeltijd studeren. 
 
Is het al zeker dat de langstudeerboete er komt? 
Het simpele antwoord: nee. Het is pas zeker als het regeerprogramma en de onderwijsbegroting in september gepresenteerd worden én als de Tweede en Eerste Kamer met het voorstel instemmen. Máár de langstudeerboete staat in het coalitieakkoord van de nieuwe coalitie en dat betekent dat het kabinet voornemens is om de boete in te voeren.
 
Het is één van de vele bezuinigingen die het kabinet heeft aangekondigd op het hbo en het wo. Grote weerstand tegen deze plannen zou er daarom toe kunnen leiden dat de maatregel heroverwegen wordt door het kabinet. Zo is het in het verleden ook gelukt om deze boete tegen te gaan. En dat is precies de reden waarom we nu de petitie zijn gestart. 
 
Waarom heeft het zin om de petitie te tekenen? 
In 2012 heeft het kabinet (toen Rutte I) de langstudeerboete voor het eerst ingevoerd, om ‘m vervolgens in november 2012 met terugwerkende kracht weer af te schaffen. De reden is het enorme aantal studentenprotesten wat er toen is geweest.  
Daarom denken wij; als het toen kon, kan het nu ook. Hoe meer handtekeningen we verzamelen, hoe duidelijker het signaal dat we het ook nu niet eens zijn met deze maatregel.  
 
Voor wie geldt de langstudeerboete? 
Dat is nog niet helemaal concreet tot achter de komma. Wat we wel weten is dat deze boete zal gelden voor studenten die meer dan één jaar uitloop hebben. De coalitie heeft de eerste bezuinigingen al in 2026 in het coalitieakkoord gezet. Het is nu al duidelijk dat dat niet gaat lukken en dat het waarschijnlijk vanaf het studiejaar 2027/2028 zal ingaan.  
Wat we helaas weten, is dat deze boete vooral de meest kwetsbare studenten zal raken. Dat zijn bijvoorbeeld studenten die: 

  • Voor een ziek familielid moeten zorgen.
  • In een burn-out bent belanden of te maken hebben met andere mentale uitdagingen. 
  • Ervoor kiezen een bestuursjaar te doen bij een studie/studentenvereniging. 
  • Een (fysieke) beperking hebben die ze parten speelt. 
  • Van opleiding zijn veranderd omdat die niet goed bij ze past. 
  • Simpelweg naast hun studie moéten werken omdat ze geen studieschuld willen opbouwen. 

Voor wie geldt de langstudeerboete niet? 
De maatregel gaat gelden voor hbo- en wo-studenten, in elke fase van hun opleiding. Mbo-studenten hoeven dus geen boete te betalen bij studievertraging.  
 
Wanneer leveren jullie de petitie in?  
Op 10 september, een week voor Prinsjesdag, bieden we de petitie aan in de Tweede Kamer aan minister Eppo Bruins van Onder, Cultuur en Wetenschap (OCW). Tijdens Prinsjesdag presenteert het kabinet namelijk de Rijksbegroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We willen voor die tijd een signaal afgeven.  
 We voegen onze petitie samen met die van GroenLinks-PvdA, omdat zij voor hetzelfde strijden als BNNVARA, De Marker, LSVb en FNV Young & United.  
 
Waarom doen jullie dit in samenwerking met een politieke partij? Zijn jullie wel onafhankelijk? 
BNNVARA is een onafhankelijke, ideële mediaorganisatie die zich inzet voor een open, gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving. De Marker is daar een onderdeel van. 
 We zijn niet kleurloos en nemen stelling in als we vinden dat er iets moet veranderen. Want wij zijn voor een duurzame, inclusieve samenleving waarin iedereen deelt in de welvaart en het plezier. De langstudeerboete past daar niet bij. De ongelijkheid groeit; zo wordt studeren voor velen een luxe.  
 GroenLinks-PvdA, maar ook LSVB en en FNV Young & United, streven hetzelfde doel na met hetzelfde middel: een petitie. We willen een vuist maken en door de petities samen te voegen hebben we meer slagkracht.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.