Dit is een jazzclub van belang, want de grootste namen hebben hier gestaan, waaronder Nina Simone in de jaren tachtig. In die tijd woonde ze in Parijs, maar daar had ze zeker in het begin absoluut geen sterrenstatus.
Dit huis is de geboorteplaats van Charles Aznavour, volgens Matthijs de beste zanger die ooit geleefd heeft.
Charles Aznavour ligt begraven in het middeleeuwse stadje Montfort-l'Amaury, net buiten Parijs. Matthijs schreef in 2015 een boek over de zanger. Aznavour overleed in 2018 op 94-jarige leeftijd.
Het huis van zangeres, danseres en actrice Josephine Baker. Ze kocht deze villa toen ze pas twintig jaar. Josephine Baker komt uit de Verenigde Staten en verhuisde al op jonge leeftijd naar Parijs. Om haar carrière na te jagen, maar ook zeker om het racisme in de VS te ontvluchten.
Barbara werd op deze plek geboren in 1930. Zij had een moeilijke jeugd vol misbruik.
Dit metrostation werd vernoemd naar zangeres Barbara na een verkiezing onder de inwoners van Parijs. Barbara kreeg ruim 30.000 voorkeurstemmen.
Op deze plek ligt Alain Bashung begraven. het graf wordt veel bezocht. Veel fans kussen de grafsteen zelfs.
Op deze plek was de uitvaart van Alain Bashung in 2009.
Hier aan de Seine ligt de woonark waar Gilbert Bécaud de laatste negen jaar van zijn leven gewoond heeft.
Bois de Vincennes is een park tussen Parijs en Vincennes. Hier komen Matthijs en Rob om even aan de drukte van de stad te ontsnappen.
In dit smalle steegje heeft Georges Brassens meer dan tien jaar gewoond. Dit kleine, charmante huisje is dus ook de plek waar velen van zijn chansons zijn geschreven.
In Parc Georges Brassens staat een standbeeld van chansonnier Georges Brassens.
Matthijs en Rob beginnen de aflevering bij de basiliek du Sacré-Cœur in Montmartre.
Dit uitkijkpunt in Parc de Belleville biedt een mooi uitzicht over de stad. Hier namen Matthijs en Rob de introductie van Edith Piaf op.
In de binnentuin van Musée de Montmartre zaten Matthijs en Rob in seizoen 1 iedere ochtend om de dag door te nemen. Musée de Montmartre is een museum voor de kunst en geschiedenis van Montmartre. Het museum is omringd door drie prachtige tuinen, waaronder de binnentuin waar Matthijs en Rob iedere ochtend de dag hebben doorgenomen.
Dit restaurant is de laatste plek waar Serge Gainsbourg gegeten en gedronken heeft. Zijn laatste drankje was een glas port. Normaal gesproken nam hij altijd als aperitief een dubbele pastis: een 102.
In de linkerkant van Parijs staat het theater Bobino, dat onlosmakelijk verbonden is met Georges Brassens.
Op Place Dalida in de Parijse wijk Montmartre staat een buste van de legendarische zangeres Dalida. Vele voorbijgangers kunnen het niet laten om even aan de borsten van het bronzen beeld te zitten. Zo is door de jaren een het metaal op die twee plekken gaan afslijten.
In dit statige huis in Montmartre heeft Dalida gewoond van 1962 tot haar dood in 1987.
Rue des Abbesses is een van Matthijs lievelingsstraten. Het is dan ook geen verrassing dat zijn stamcafé zich bevindt in deze straat. Wanneer hij in Parijs is, is hij hier te vinden. Volgens Matthijs kun je hier lekkere biertjes drinken en geweldige oesters eten.
Op een uurtje afstand van Parijs, in Dannemois, woonde Claude François. Hier aan het zwembad heeft hij "Comme d'Habitude" geschreven.
Matthijs en Rob bezoeken de begraafplaats van Claude François.
In dit huis heeft Serge Gainsbourg gewoond. Het is nog steeds een bedevaartsoord. Het huis is helemaal intact gebleven. Alles staat nog precies op dezelfde plek. De fans laten hier een boodschap achter op de muur. Kan jij de teksten van Matthijs en Rob op deze muur vinden?
In dit ziekenhuis is Serge Gainsbourg geboren. Naast de deur hangt een muziekdoosje. Als je hieraan draait, wordt zijn grote wereldhit 'Je t'aime... moi non plus' afgespeeld.
Op Rue Lepic woonde Pierre Jacob. Bekend van het nummer 'Rue Lepic' dat hij schreef voor Yves Montand.
Volgens Matthijs en Rob is dit één van de mooiste parken van Parijs of misschien zelfs van heel Frankrijk. Jardin Du Luxembourg heeft een grote achthoekige vijver. Naast de terrassen, brede lanen en standbeeld heeft het park ook een openluchtcafé, poppentheater, tennisbanen, muziektent en een imkerschool.
Dit is een jazz club van belang, want de grootste namen hebben hier gestaan. Hier stond Nina Simone in de jaren tachtig. Ze ging de straat op voor publiek, omdat haar carriere op een dieptepunt was.
Op deze plek liet Raymond van het Groenewoud zijn vertaling van de Franse versie van 'My Way' horen: Zoals Gewoonlijk.
In de jaren vijftig, zestig en zeventig was Maxim's 'the place to be' in Parijs. Beroemdheden van over de hele wereld kwamen hier samen om te eten en vooral om te feesten.
De geboortegrond van de artieste Barbara. Ze stond op het podium met onder andere een operettegezelschap.
Op deze plek aan de Seine heeft Yves Montand samen met Simone Signoret gewoond.
Eigenlijk is deze plek te cliché volgens Matthijs en Rob. Toch is de Moulin Rouge wel belangrijk, omdat Edith Piaf hier als tiener veel rondzwierf. Haar latere nummers hebben zich gevormd door haar tijd die ze doorbracht op deze plek.
L'Olympia is de plek waar alle grote sterren hebben opgetreden. Matthijs en Rob bezochten de concertzaal samen met Dave.
In het Panthéon worden de belangrijkste Fransen geëerd. De president van Frankrijk mag de personen uitkiezen waarvan hij/zij denkt dat die belangrijk waren voor Frankrijk. Die persoon wordt dan opnieuw begraven in het Panthéon. Op 30 november 2021 kreeg zangeres, danseres en actrice Joséphine Baker haar plekje in het Panthéon.
In Montmartre gaan Matthijs en Rob op bezoek bij de locatie waar vroeger Chez Patachou zat. Dit cabaret van zangeres Patachou was in de tijd een van de populairste uitgaansgelegenheden van Parijs. Hier stond zen niet alleen zelf op het podium, maar ze nodigde ook de grootste namen uit Frankrijk en daarbuiten uit. Denk aan: Piaf, Brassens, Brel, Frank Sinatra, Dean Martin en vele anderen.
Père-Lachaise is de beroemdste begraafplaats van Parijs. Matthijs en Rob bezoeken daar het graf van Edith Piaf en Henri Salvador. Je vindt hier ook de laatste rustplaats van o.a. Chopin, Jim Morrison, Oscar Wilde en ontelbare anderen. Via deze link kom je bij een plattegrond.
Op de stoep voor nummer 72 is Edith Piaf op een koude decembernacht in 1915 geboren in de cape van een politieagent. Ze heeft hier nooit gewoond.
Dit is de grootste en meestbezochte begraafplaats van Parijs. Hier zijn veel bekende personen begraven, waaronder Edith Piaf. Via deze link kom je bij een plattegrond.
In 1933, toen Edith Piaf achttien was, heeft ze hier bijna twee jaar gewoond. Ze was toen nog niet bekend en zong vooral op straat. Toen ze eenmaal beroemd was, is ze hier vertrokken. Tegenwoordig is deze plek een museum, waar orignele stukken van Edith Piaf tentoongesteld worden.
Dit plein is vernoemd naar Edith Piaf. Tegenover het plein vind je het Hiphotel. Hier heeft Rob vroeger vaak overnacht toen hij in Parijs was. Volgens Rob is dit de ultieme plek.
In seizoen 2 ontbijten Matthijs en Rob iedere aflevering op een dakterras bij Place de la Concorde om de dag door te nemen.
De platenzaak uit CHANSONS heet eigenlijk Paris Jazz Corner. Elke aflevering strijken Matthijs en Rob neer in deze platenzaak om het chansonboek samen te stellen.
Op deze brug is het Chanson onstaan. In 1600 werd er veel geld verdiend door tandentrekkers, verkopers, prostituees, etcetera. Zangers wilden hier ook geld verdienen op straat. In die tijd duurden de muziekstukken gemiddeld drie uur. Dit was veel te lang om op straat te spelen. De zangers pakten de twee tot drie beste minuten uit de muziekstukken en voerden die op voor voorbijgangers op deze brug. Met dit kleine stukje uit hun grote muziekstuk konden ze de voorbijgangers inpakken. Dit was het begin van het Chanson.
De steilste straat van Parijs: Rue Lepic. Louis Renault voerde hier in 1889 een vuurproef met zijn eerste auto uit. Die slaagde en zo kon hij gaan bouwen aan wat later een iconisch Frans automerk werd.
In dit huis heeft Boris Vian gewoond. Alles in het huis staat nog precies zoals het was toen Boris Vian er woonde.