Bar Laat is dé late night talkshow van BNNVARA, om en om gepresenteerd door Sophie Hilbrand en Jeroen Pauw.
In gesprek met Linde Faas: “De natuur is mijn inspiratiebron”
02-09-2021
•
leestijd 2 minuten
•
559 keer bekeken
•
Griet Op de Beeck schreef ‘Jij mag alles zijn’; haar eerste boek dat ook voor kinderen geschikt is. Het is een ontroerend boek over een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn. Met prachtige illustraties van Linde Faas. Natuurliefhebber Linde maakt voornamelijk illustraties voor kinderboeken, maar toen dit op haar pad kwam ging ze die uitdaging graag aan. “De combinatie van die kinderlijke blik op de wereld en de realiteit, prachtig”.
Tekst door Büsra Kondakci Beeld door Linde Faas
Je las eerst het verhaal, wat vind je? “Ik vind het verhaal erg mooi, de schrijfstijl van Griet ook. Maar vooral het einde heeft me geraakt. Ik werd echt meegenomen in de belevingswereld van hoofdpersoon Lexi. Als kind fantaseerde ik erop los en verdwaalde in mijn gedachten. Dat had ik toen ik dit verhaal las ook. De combinatie van een kinderlijke blik op de wereld en de harde realiteit, en hoe dat kan overvloeien in elkaar, prachtig.”
En toen ging je de illustraties maken, hoe was dat? “Griet vertelde me dat het niet zomaar een kinderboek zou worden, maar het verhaal juist belangrijk is voor zowel volwassenen als kinderen. Alle boeken die ik tot nu toe had geïllustreerd waren voornamelijk op kinderen gericht. Ik moest dus iets maken wat ook voor beiden interessant is, dat vond ik een bijzondere uitdaging. Bij het maken van mijn illustraties is de natuur mijn inspiratiebron. Ik voel me helemaal thuis in de natuur. Hierom ben ik in 2017 naar het noorden van Noorwegen verhuisd, ik ben gek op de wildernis en de extreme seizoenen. Toen ik het verhaal las kwamen er allerlei beelden en gevoelens bij me naar boven, aan de hand daarvan heb ik de illustraties proberen te maken.”
Welke gevoelens? “Ja, een hele hoop! Het verhaal begint verdrietig, maar wordt uiteindelijk hoopgevend. Er zit van alles in, eenzaamheid, maar ook verbinding. Dat gevoel van hoop sprong er bij mij echt uit. Er gebeuren heftige dingen in het verhaal, de boodschap geeft hoop en het einde geeft mij een fijn gevoel. Ik heb het gevoel proberen weer te geven door het gebruik van veel kleur. Door sferische beelden te maken met lichte en vrolijke kleurovergangen. Zo werden de illustraties ook niet al te donker, dat was ook Griets wens.” Wat kan dit verhaal betekenen voor de lezer? “Ik denk dat het verhaal kinderen en volwassenen, die het gevoel hebben niet gezien of gehoord te worden, steun kan geven. Dat ze mogen zijn wie ze zijn en de ruimte horen te krijgen die ze verdienen.”
Favoriete illustratie Linde Faas uit het boek:Het bos met de slapende dieren. "Het is een sferisch en rustig beeld. Het gevoel van stilte overheerst."