Logo Bar Laat
Bar Laat is dé late night talkshow van BNNVARA, om en om gepresenteerd door Sophie Hilbrand en Jeroen Pauw.

De wolf in Nederland

13-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
589 keer bekeken
  •  
De wolf

Roodkapje wordt gefopt door een sluwe wolf die haar oma zojuist heeft opgepeuzeld, het spreekwoord ‘een wolf in schaapskleren’ heeft een negatieve ondertoon, de fictieve antiheld ‘Wolverine’ joeg menig bioscoopganger de stuipen op het lijf en in de kinderboekenserie ‘Dolfje Weerwolfje’ is de ontdekking dat Dolfje een weerwolf is niet direct heugelijk. De beeldvorming over dit majestueuze roofdier is kortom vrij eenduidig: pas ervoor op. Het is daarom niet gek dat er op de terugkeer van het dier naar Nederland in eerste instantie niet positief werd gereageerd. Maar moeten we niet juist optimistisch zijn over zijn terugkeer? Cees van Kempen vindt van wel en komt vanavond in de uitzending vertellen over de film die hij over het dier maakte.

De wolf is ruim 150 jaar weggeweest uit Nederland. Gedurende de hele twintigste eeuw was de wolf dus niet onze zorg en kon deze steeds meer tot mythisch, boosaardig sprookjesdier verworden. In 2015 veranderde dit echter. Vanuit Duitsland kwamen er zo af en toe eens wolven de grens over. Natuurmonumenten stelt dat er vanaf 2019 een daadwerkelijke roedel wolven is begonnen op de Noordelijke Veluwe. Inmiddels is dat niet meer de enige roedel wolven in Nederland. De NOS berichtte 6 augustus jongstleden nog: “Opnieuw wolvenwelpen gespot, vierde roedel in Nederland”.

Het gemiddelde leefgebied van een roedel wolven is 250 vierkante kilometer. Neem de Veluwe met een totale oppervlakte van ruim 900 vierkante kilometer als voorbeeld voor hun leefgebied en een ontmoeting met een wolf lijkt op den duur ineens niet meer zo onrealistisch. Het dier bezit een natuurlijke angst voor de mens en is uiterst schuw, dus er vandaag de dag één zien – laat staan vastleggen – is nog bijzonder, maar bij verdere toename in aantallen zal de wolf toch echt met ons te maken krijgen, en vice versa.

Van Kempen en zijn team hebben meer dan 1000 dagen in Duitse en Nederlandse bossen doorgebracht om een goede film over de wolf te kunnen maken. Van Kempen ziet het als iets geweldigs dat de wolf terug heeft kunnen keren naar Nederland, omdat hij het ziet in het licht van een verbeterd ecosysteem. Ook Matthijs van Nieuwkerk was zeer enthousiast toen de producenten van de film hem benaderden en alvast wat fragmenten uit de film lieten zien. Hij heeft de voice-over van de film op zich genomen.

De wolf is here to stay. Het is een beschermde diersoort, dus het verstoren of vermoorden van de dieren is verboden. In plaats daarvan moet Nederland (weer) bekend raken met zijn gedrag. Dit zodat we weten hoe we moeten reageren en handelen als je er één ziet of als je weet dat er een roedel in je buurt leeft. De film van Cees van Kempen is een goede bijdrage aan het leren kennen van het dier. Vanavond licht hij al een tipje van de sluier op over zijn film.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor