Gedurende dit tweede seizoen van Khalid & Sophie zijn er flink wat boeken in de uitzendingen aan bod gekomen. Omdat de zomervakantie voor velen van ons voor de deur staat en een boek daaraan een welkome toevoeging kan zijn, hebben wij een speciale Khalid & Sophie-leeslijst opgesteld.
Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen schreven een boek over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden en zijn partners. Tijdens de coronacrisis verdiende het drietal miljoenen door een deal te sluiten met de overheid. In het boek lees je het hele verhaal over de affaire, aan de hand van verhalen van insiders en er worden nieuwe onthullingen gedaan.
Het gezinsinkomen is gedaald in de laatste veertig jaar. En dat terwijl de economie met meer dan tien procent is gegroeid. Dit was aanleiding voor Sander Heijne en Hendrik Noten om onderzoek te doen. De kloof tussen arm en rijk lijkt namelijk steeds groter te worden. In het boek Fantoomgroei onderzoeken Heijne en Noten de ongelijke sociaaleconomische verdeling én werpen ze een frisse blik op de economie.
In haar studententijd komt Tessel ten Zweege (toen 19) in een gewelddadige relatie. Pas 2 jaar nadat het uit is accepteert ze dat ze dit heeft meegemaakt en kan ze er over praten. Omdat haar ex-vriend terug verhuisd naar Londen voelt ze zich veilig over haar ervaring te vertellen en wil ze bewustwording creëren, dus schrijft ze een boek. Ook hoopt ten Zweege de lezer een beter beeld te geven van hoe je een gewelddadige relatie kunt herkennen, voorkomen en doorbreken.
De Duitser Helmut Schreiber was de favoriete goochelaar van niemand minder dan Adolf Hitler. Ondanks zijn dubieuze nazi-verleden verwierf Schreiber internationale bekendheid na de oorlog. Zo was hij een grote inspiratie voor het illusionisten-duo Siegfried en Roy én voor Hans Klok. Met diepte-interviews en door intensief onderzoek neemt schrijver Malte Herwig je mee in het leven van Helmut Schreiber.
Achtenvijftig jaar geleden werd dit boek voor het eerst gepubliceerd. Onder andere door de geniale marketing van Jan Cremer zelf werd het een bestseller. In de jaren ‘60 zorgde het boek voor veel controversie, omdat Cremer zich in het boek niet aan de regels van wet en moraal hield. Toch weet Cremer de sympathie van de lezer te wekken. Inmiddels wordt het boek beschouwd als literaire klassieker.
Topsporter Pepijn Keppel hockeyde op het hoogste niveau, maar stopte er toen mee. Voor hem bleek topsport en homo zijn een lastige combinatie. Hier schreef hij toen dit boek over. Het boek neemt je mee door Keppels leven. Hij reflecteert op pesten, zijn gevoel van eenzaamheid, zijn seksuele geaardheid en op identiteit.
Dit boek is een ode van Hassnae Bouazza aan haar overleden moeder. Haar moeder was een vrouw die met haar djellaba en hoofddoek voor de buitenwereld vaak een bezienswaardigheid was, maar thuis voor haar zeven kinderen een steunpilaar en een bron van onvoorwaardelijke liefde was.
Schrijver Roxane van Iperen schreef de bestseller ’t Hooge Nest. Nu heeft ze een boek geschreven over extreemrechts gedachtegoed. Deze extreemrechtse denkstijl zou populair zijn onder ‘yoga-types’ en ‘Instagram-moeders’. In haar boek onderzoekt ze de drijvende kracht achter deze ideologie. Én ze geeft inzicht in hoe en waarom sommige groepen radicaliseren.
“Leven is nog steeds de grootste doodsoorzaak.” Zo begint dit boek van Dimitri Verhulst. De hoofdpersoon Malodot, overlijdt en komt terecht in een kliniek waar doden afkicken van het leven. In deze ideeën-roman deelt Verhulst zijn visie op mens en maatschappij en schijnt hij licht op onze eindigheid.
De grootste droom van Ayoub Louihrani is om boer te worden. En dat is niet gemakkelijk als Nederlandse jongen uit Amsterdam-Oost met Marokkaanse roots. In zijn boek neemt Louihrani je mee in zijn verhaal, in zijn liefde voor het boerenleven en hij laat zien hoe hij is gekomen waar hij nu is. Het boek bevat een mooie boodschap: als je echt iets wil bereiken en je gelooft in jezelf, dan lukt het.
Primatoloog Frans de Waal heeft al heel wat klassiekers op zijn naam staan. In zijn nieuwe boek duikt hij in de verschillen in sekse en gender bij de mens en mensapen. Hij beantwoordt vragen als: Is het verschil in gedrag tussen mannen en vrouwen natuurlijk of kunstmatig? Wat is het geheim van de door vrouwen geleide vreedzame samenleving van bonobo’s? Zijn er slechts twee genders, of meer?’
Schrijvers GerBen van ’t Hek en Rens Lieman geven een menselijk gezicht aan de oorlog in Joegoslavië. 26 handbalsters werden vanuit Mostar naar Nederland gereden voor een toernooi. Uiteindelijk blijven ze jaren in Nederland. Hoe veranderd een stad als er oorlog is? Wanneer breek je met je oude leven? Hoe bouw je een nieuw bestaan op? Met behulp van interviews met trainers, handbalspelers, familieleden en gastouders blikken van ’t Hek en Lieman terug . Ze vertellen een waargebeurd verhaal.
Als journalist en voormalig correspondent heeft Joris Luyendijk al meerdere internationale bestsellers op zijn naam. In zijn meest recente boek ‘De zeven vinkjes’ gaat Luyendijk dieper in op discriminatie, kansenongelijkheid, privileges en diversiteit. De zeven vinkjes is een lijst met eigenschappen die duiden op verschillende privileges. Volgens Luyendijk zijn mensen met ‘de zeven vinkjes’ op veel plekken bovenin de politiek, bestuur, bedrijfsleven en media werkzaam. In het boek bekritiseert hij zijn eigen positie en kaart hij aan hoe het zou zijn niet te voldoen aan de ‘zevenvinkjesnorm’.