Deze speciale uitzending van Bar Laat staat geheel in het teken van de Amerikaanse verkiezingen! Het is een nek-aan-nekrace tussen Donald Trump en Kamala Harris. In een verdeeld Amerika loopt de spanning op en proberen de partijen aan alle kanten stemmen weg te snoepen. Óók buiten de swing states. Hoe de uitslag ook uitvalt, dat er geschiedenis geschreven gaat worden is zeker. Met onze gasten kijken wij vooruit naar de eerste uitslagen en de toekomst van 334 miljoen Amerikanen.
Een gepolariseerd Amerika
Voormalig Amerika-correspondent Charles Groenhuijsen is al aan zijn tiende verkiezingen toe. En in vele opzichten zijn dit verkiezingen als geen ander. Met de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 nog vers in het geheugen is het de vraag wat de uitslag dit jaar teweeg zal brengen.
Ook Amerikanist Bianca Pander heeft de verdeeldheid in de Verenigde Staten met eigen ogen gezien. Zij is net teruggekeerd uit Amerika, waar ze campagne voerde voor de Democraten. Bij ons aan tafel schuift ook Annabel Nanninga aan, Eerste Kamerlid voor JA21 en bekend om haar felle uitspraken. Harde taal is ook de Amerikaanse campagnes allesbehalve vreemd: wat doet dit met de democratie?
De invloed van conservatief-christelijke organisaties
De Republikeinse partij wordt al decennialang ondersteund door christelijk conservatieve organisaties. Hoe verhoudt deze religieuze achterban zich tot een controversiële kandidaat als Donald Trump? Zeker nu abortuswetgeving een heet hangijzer is in de strijd om het Witte Huis. Presentator Tijs van den Brink, maker van de serie ‘God, Jesus, Trump’, en Henk Jan van Schothorst, oprichter en directeur van de Christian Council International, vertellen ons meer over de religieuze invloeden binnen de Republikeinse partij.
De stem van Amerikaanse Nederlanders
Als Nederlander in de VS heeft Arnon Grunberg de afgelopen 30 jaar al heel wat verkiezingen vanaf de zijlijn mogen aanschouwen. Vanuit zijn standplaats New York aanschouwt hij ‘zijn’ veranderende land. Journalist Clarice Gargard heeft wél Amerikaans stemrecht, en besloot hier na het aantreden van Harris als presidentskandidaat toch gebruik van te maken. Wat hopen deze twee Amerikanen voor hun land?
Welke groep maakt het verschil?
Vrouwen zouden bij deze verkiezingen het verschil kunnen maken. Zo wees een verrassende peiling gisteren uit dat Harris de staat Iowa binnen zou slepen, terwijl dit niet wordt gezien als een swing state. Met name de campagne-uitingen richting vrouwen en over abortusrecht door de Democraten hebben hier invloed op. Voormalig Tweede Kamerlid en partijleider van BIJ1, Sylvana Simons, schuift aan over de doeltreffendheid van deze gerichte campagnestrategieën.
Onze talkshowtafel staat vanavond in de Tolhuistuin, maar Marieke de Vries en Twan Huys houden ons live vanuit Amerika op de hoogte! Terwijl Harris en Trump strijden om de swing states, swingen wij in de Tolhuistuin op de muziek van Shirma Rouse en Tangarine.
Het belooft een avond te worden vol scherpe analyses en razendsnelle updates over de koers van het land dat meer verdeeld lijkt dan ooit.
Bar Laat: De Amerikaanse Verkiezingen, dinsdag 22.13 uur op NPO1.