Baksteen - Sadiq-a vertelt over diens leven als queer moslim
22-04-2021
•
leestijd 5 minuten
•
2616 keer bekeken
•
“Ik wil het voorbeeld zijn dat het geloof en queerness hand in hand kunnen gaan”
Over Sadiq-a
In 1991 geboren in een klein stadje in Marokko. Naar Marrakech verhuisd in 2009 en afgestudeerd van de universiteit in 2014. In Marokko gewerkt bij een organisatie voor strijd tegen aids. Uit de kast gedwongen in 2016. Eind 2017 naar Nederland gekomen. Nu betrokken bij organisaties voor LGBTQI+ rechten en mentale gezondheid.
Het is ramadan: de heilige islamitische maand waarin veel moslims vasten. Maar de ramadan is meer dan dat. Het is een maand van reflectie, zelfacceptatie en tolerantie. Maar wat als je als gelovige worstelt met het accepteren van je genderidentiteit? En wat als veel medegelovigen vinden dat jouw normafwijkende identiteit en religie niet hand in hand kunnen gaan? De non-binaire Sadiq-a (29) laat zien dat queer zijn en religie wel degelijk samen kunnen gaan. Maar dat ging niet zonder strijd, tegenslagen en verlies. Sadiq-a deelt diens verhaal om het voorbeeld te kunnen zijn die Sadiq-a zelf nooit gehad heeft.
De lastigste zoektocht tot nu toe
Sadiq-a reageerde meteen enthousiast op mijn interviewverzoek. Dat was een pak van mijn redacteurenhart, want een open interview met een queer moslim die meedoet aan de ramadan bleek een lastige zoektocht. Ik zat met mijn handen in het haar nadat de enige jongen die ik had gevonden niet meer reageerde. Het interview moest die dag nog gehouden worden of ik moest ergens anders over schrijven. Maar door alle strubbelingen besefte ik des te meer hoe belangrijk het is om dit verhaal te vertellen – en dankzij Sadiq-a staat hier toch dit artikel.
Roos (BAKSTEEN) Wat is jouw genderidentiteit?
Sadiq-a: “Pas op mijn 23ste vond ik een genderidentiteit die bij mij past. Tijdens een training voor mijn werk in Parijs ontmoette ik non-binaire mensen. Dat was het begin van mijn gelukkige zelf. Maar ik was nog steeds op zoek naar een manier waarop ik mijn identiteit en de islam kon laten rijmen. Het duurde nog twee jaar voordat dat lukte.”
Wanneer merkte je voor het eerst iets van je queerness?
“Ik ben opgegroeid in Marokko in een islamitisch gezin met mijn vader, moeder en zusje. Toen ik zes was besefte ik dat ik anders was. Ik speelde met jongens en meisjes maar voelde mij geen van beide. Ik dacht eerst heel lang dat ik homo was. Ik was veertien, aan het puberen en had dromen over jongens. Als je destijds ‘homoseksualiteit’ Googelde in het Arabisch vond je: ziekte, onnatuurlijk en dat seks met hetzelfde geslacht bestraft moest worden met de dood. Zeven jaar lang heb ik gebeden dat ik zou veranderen maar diep van binnen wist ik dat dit is wie ik ben. Ik raakte in een diepe depressie.
Via een online chat ontmoette ik mijn beste vriend. Hij was uit de islam gestapt om zichzelf te kunnen vinden. Ik heb toen hetzelfde gedaan. Ik stopte met bidden, deed niet meer mee met de ramadan en verloor mijn geloof in Allah. Maar toch bleef ik ongelukkig. Ik besefte dat moslim zijn een belangrijk deel is van wie ik ben. Vooral tijdens de ramadan heb ik deze inzichten gekregen. Het is een tijd van zelfreflectie. Je keert in jezelf en maakt ruimte voor het herzien van je waarden en doelen. Dat hielp bij het vergeven van mezelf. De islam heeft mij in laten zien dat ik deel ben van iets veel groters. En het is iedereens verantwoordelijkheid om bij te dragen aan die wereld. Dat maakt alles belangrijk. Daarom hoop ik dat mijn verhaal kan toevoegen aan het grotere geheel.”
Heb je een coming-out gehad?
“Ik heb nooit een coming-out gehad, die kans is mij ontnomen. Ik was op mijn 25ste naar Nederland gekomen voor de Pride en had een paar foto’s gepost op mijn geheime Facebook. Iemand heeft die naar mijn neef gestuurd en via hem kwamen ze bij mijn ouders. Vanaf toen ging het heel snel. Mijn ouders gingen uit elkaar en mijn vader heb ik sindsdien niet meer gezien. Ineens moest ik al mijn plannen veranderen. De hele ervaring was traumatisch en doet nog altijd pijn. Maar ik ga mij nooit verontschuldigen voor wie ik ben, wie van mij houdt kiest voor mij zoals ik ben.
Gelukkig was ik niet economisch afhankelijk van mijn ouders en had ik al de wens om naar Nederland te verhuizen. Daar kon ik meer mezelf zijn. Nu pas zie ik in dat ik ook gewoon ver weg wilde zijn van mijn familie en alle problemen daar. Het voelt namelijk nog altijd onopgelost.”
Zal het ooit opgelost worden?
Na de eerste lange stilte in ons gesprek gaat Sadiq-a verder: “Ik weet het niet. Ik weet niet of ik er nog de energie voor heb. Ik heb mijn vader al verloren maar ik heb mezelf gevonden, en dat is toch het belangrijkste.”
Hoe gaat het nu met je familie en andere relaties?
“Mijn moeder heeft zich verontschuldigd en ik ben een relatie met mijn zus aan het opbouwen. Beetje bij beetje laat ik hun inzien dat je geen afstand hoeft te nemen van de islam als je queer bent, of andersom. Verder heb ik heel veel geluk met mijn queer vrienden - sommigen zijn ook moslim. Ik wil graag het voorbeeld zijn van dat het geloof en queerness hand in hand kunnen gaan. Veel van mijn werk en vrije tijd ben ik bezig met het uitdragen van deze boodschap. Ik deel mijn verhaal én gezicht om jongen mensen te geven wat ik destijds nodig had: goede voorbeelden.”
Er zijn veel islamitische culturen waarin gelovigen queerness als een zonde zien, wat vind je daarvan?
“Dat vind ik vervelend maar vooral onlogisch. Eén van de belangrijkste lessen van mijn geloof is dat je doet wat bij je past en dat je een ander accepteert zoals die is. Daarbij is het zelfs één van de pilaren van de islam dat alleen Allah kan oordelen over een ander. Dat is niet mijn interpretatie, dat staat letterlijk in de Koran - in tegenstelling tot het afkeuren van queerness. En toch oordelen mensen over mijn genderidentiteit. Dat frustreert mij. Ik hoop daarom dat er meer voorbeelden komen van queer moslims. Maar mensen zijn bang voor degenen die anders denken en doen. Ze voelen zich bedreigd, maar je verliest niks door gewoon te luisteren. Mensen moeten naar elkaar luisteren.” Shadiq-a herhaalt nadrukkelijk: “Luister eerst, gewoon...luister.”
Struggle je zelf met de samenkomst van je genderidentiteit en je geloof? Dan Heeft Sadiq-a een bericht voor je
“Blijf in jezelf geloven. Blijf geloven dat ook jij het recht hebt om op je eigen manier jezelf te zijn. Als je queer en moslim wil zijn, doe dat. Dat is je recht. Niemand heeft het fout als het jou betreft. Ook al is de intentie vaak niet slecht, luister niet naar wie anderen denken dat jij bent. Anders verlies je heel veel jaren aan een zoektocht naar iemand die jij niet bent. En uiteindelijk zul je dan zien dat je had moeten luisteren naar je eerste gevoel. Begin het opbouwen van je identiteit met dat gevoel.”
Ben je op zoek naar een veilige ontmoetingsplek voor queer gelovigen, kijk dan eens naar deze stichtingen
Artikel door: Roos Haarsma Foto door: Mala badi Anna Wyszomierska
Baksteen maakt content op
• Instagram @baksteenbnnvara (‘Papierwerk’ artikelen en backstage video’s van het Baksteen team) • YouTube (‘Aan Tafel’ de minitalkshow op dinsdagen en de ‘Veldwerk’ & ‘Biechtsessie ’video’s op donderdagen) • Spotify (‘Luisterwerk’ de podcast op woensdagen)