Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Zijn A-merk condooms beter dan huismerk-condooms?

  •  
14-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3195 keer bekeken
  •  
Condooms

© Deon Black/Pexels

Steeds minder jongeren gebruiken een condoom. Eén van de redenen: ze zijn te duur. Kan je het best A-merk condooms gebruiken of is een huismerk ook goed?

Het condoomgebruik onder jongeren daalt wereldwijd, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daardoor neemt het aantal mensen met een soa toe en worden wachtrijen bij de soa-poli steeds langer. Een vaak genoemde reden voor het verminderde gebruik zijn de kosten. Een pakje condooms van Durex kost 10,50 euro, maar een pakje huismerk-condooms kost gemiddeld 3,50 euro. Maar zijn die condooms van Durex dan echt beter?

Er zit eigenlijk geen verschil tussen A-merk en huismerk-condooms, vertelt Richard Spooren, oprichter van de online condoomspeciaalzaak Condoom-Anoniem, in Alledaagse Vragen. ‘Een dure trui houd je niet beter warm dan een goedkope trui. Het zit veel in de marketing en bedrijfsvoering die erachter zit’, legt hij uit. ‘Ze (condooms van een A-merk, red.) staan in de winkels op ooghoogte en de fabrikanten maken meer reclame.’ We denken al snel dat dure dingen beter zijn, daardoor kan Durex de prijzen zo hoog maken als ze willen.

Waar moet je op letten bij het kopen van condooms?

‘Het is belangrijk dat je altijd condooms hebt met het CE-logo erop. Dat betekent dat ze CE-gecertificeerd zijn, dus eigenlijk aan alle regelgeving in Europa voldoen.’ Deze condooms zijn getest op sterkte, rekbaarheid en hoeveel lucht ze bevatten. Condooms die het logo niet hebben, mogen niet verkocht worden. In Nederland worden alleen maar condooms met het logo verkocht, zowel het A-merk als het huismerk is dus CE-gecertificeerd.

Waarom zou je een condoom gebruiken?

Er zitten veel voordelen aan het gebruik van een condoom. Zo beschermt het tegen zowel soa’s als zwangerschap. En hoef je bijvoorbeeld niet aan de hormonen. Daarnaast hoef je ‘m alleen maar om te doen als je seks gaat hebben. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de pil, die je dagelijks moet slikken, of een spiraaltje, dat altijd in je lichaam zit.

Volgens Spooren is het gebruik van condooms de laatste jaren ook makkelijker geworden: ‘In vergelijking tot vijftien jaar geleden zijn er tegenwoordig veel meer maten condooms. Dat gaat niet om de lengte, maar om de omtrek. Er zijn merken die wel negen verschillende breedtes hebben. Je hebt ook condooms met een stripje, zodat je het condoom, als het op de penis zit, alleen maar met het stripje hoeft af te rollen. Daardoor is het condoom steeds minder vervelend om te gebruiken.’

Doe niet dom, doe ‘m om

Bijna de helft van de jongeren heeft seks zonder condoom. Om de drempel van condoomgebruik te verlagen, stellen BNNVARA en Spuiten en Slikken gratis condooms beschikbaar. Vraag hier je gratis condoompakketje aan. 

Meer over dit onderwerp?

Meer van Alledaagse Vragen?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp

BNNVARA LogoWij zijn voor