Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Waarom weet niemand dat een Nederlander de beste breakdancer ter wereld is?

06-11-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
813 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-11-06 om 18.11.14
Duizenden hiphop-fans kwamen afgelopen week van over de hele wereld naar de Red Bull BC One World Finale in Amsterdam. Om de zestien beste breakdancers ter wereld te zien strijden. En als je nu geen idee hebt wat een b-boy is, is dit vooral de reden waarom je verder moet lezen. Twee van deze zestien dansers komen namelijk van Nederlandse bodem. Menno van Gorp pakte afgelopen zaterdag zelfs zijn tweede wereldkampioenschap in de Westergasfabriek. Maar hoe kan het dat breakdance in andere landen veel hoger op de sportladder staat dan in ons kleine kikkerlandje? Wij vroegen verschillende b-dansers hoe het mogelijk is dat we wél massaal naar Ajax kijken, maar de breakdance-wereld amper kennen.
"Wij hebben Nederland op de kaart gezet" - Shane Boers
Shane Boers uit Venlo, was één van de finalisten, maar werd helaas in zijn eerste battle uitgeschakeld. "Wij staan aan de top in de wereld in breakdance. Maar het wordt niet gesteund als bijvoorbeeld een Feijenoord of Ajax. Terwijl dat niet eens wereldclubs zijn. Het was tof dat de BC one cup nu een keer in Nederland heeft plaatsgevonden. Nederland is een klein landje, maar de scene hier is veel te groot om onopgemerkt te blijven. Doordat dit event nu in Amsterdam een succes is geworden laat zien hoe erg deze dans wereldwijd leeft. En er zijn naast breakdance nog zoveel andere groepen. Het is nu de vraag of dit door de commerciëlere sportwereld opgepakt gaat worden."
"Het verbaasde me ook dat ik op zondag niet alle krantenkoppen vol zag staan." –  Isabelle Segaar
Isabelle is een b-girl die zich als één van de weinige vrouwen in de b-boy wereld staande weet te houden. "Er zijn mensen die de hele wereld over reizen om deze jams bij te wonen. Iedereen in de breakdance scene kent Menno bijvoorbeeld. Hij heeft al zoveel betekend voor de Nederlandse hiphop wereld. Maar als je je niet met breakdance bezighoudt, zie je hem niet zo snel voorbijkomen. Het verbaasde me ook dat ik op zondag niet de kranten bol zag staan met het bericht dat een Nederlander het wereldkampioenschap had gewonnen, zelfs toen ik op allerlei nieuwssites naar de sportpagina ging stond er niets over! Ik denk niet dat dit komt omdat er minder animo is. Juist onder kinderen wordt deze dans steeds populairder. Dit jaar is breakdance voor het eerst vertegenwoordigd op de Olympische Jeugdspelen. Het wordt daardoor wel steeds commerciëler, wat ik aan de ene kant wel jammer vind, omdat er een hele scene en cultuur omheen zit wat veel mensen vaak niet weten."
"In de USA word ik op handen gedragen en in Nederland krijg ik de vraag of breakdance nog wel bestaat." - Menno van Gorp
Menno is officieel 's werelds beste b-boy. "Ik reis al de helft van mijn leven de wereld over, omdat ik zoveel optredens mag doen. En als ik hier in Nederland zeg dat ik b-boy ben dan krijg ik de vraag: ‘Breakdance, doen ze dat nog echt?’ Terwijl deze sport voor mij mijn hele leven betekent. Ik denk voornamelijk dat dit komt doordat breakdance op televisie zo ver achterloopt. In tv-programma’s is echt ingespeeld op de commerciële wereld. Maar wat ze laten zien is zo’n klein stukje van wat Nederland allemaal te bieden heeft. Het is nog echt een underground cultuur. Het is tof dat er nu live op tv aandacht voor is geweest. Ik denk dat het net zo interessant is als voetbal als we ons er meer in zouden verdiepen."
"Menno is al eerder wereldkampioen geweest, maar het dringt nu pas in Nederland door." – Diogo
Ik denk dat de breakdance scene in een korte tijd in Nederland veel bekender is geworden bij de normale bevolking. Doordat het deze keer in Amsterdam heeft plaatsgevonden denk ik ook dat onze kunstvorm veel meer gewaardeerd zal worden. Mensen hebben nu hopelijk een beter beeld van wat breakdance écht is. Het is niet alleen een paar rondjes op je hoofd draaien, maar het is echt topsport. Dat mensen Menno niet kennen komt denk ik doordat ze niet betrokken zijn bij de scene en dat de media er vrij weinig tijd aan heeft besteed. Menno is al eerder wereldkampioen geweest, maar ik denk dat het nu pas bij de mensen doordringt, omdat het in Nederland is gebeurd.
"Breakdance moet je leren begrijpen. Jezelf in de cultuur stoppen voordat je ervan kan gaan houden." - Ton Steenvoorden
Ton is breakdance-coördinator in het Haagse hiphop centrum en zit bij de Nederland Breakdance League waarin hij zich focust op het structureren van de Nederlandse breakdance scene. Het cultiveren en verspreiden van inzicht in aanverwante zaken als lesgeven en jureren; het meegeven van de normen en waarden van de hiphopcultuur aan de jongere generatie. "Ik denk dat het voornamelijk te maken heeft met de onwetendheid en het feit dat breakdance niet te meten is. Bij andere sporten heb je regels. Maar bij breakdance heb je geen duidelijke regels. Deze dans moet je begrijpen, jezelf in de cultuur stoppen, met mensen praten en je moet het kunnen voelen. Veel mensen vinden het wel tof, maar willen niet de diepte ingaan. Breakdance begint nu commercieel te worden. Wij proberen al met puntentellingen meer raakvlakken met bestaande sporten te vinden zodat het tastbaarder kan worden, zoals juryleden die specifiek zullen letten op een danser zijn foundation (basis) of powermoves, en daardoor meer toegankelijk om deze sport zo groot mogelijk te krijgen. Doordat het in Amsterdam heeft plaatsgevonden weet ik zeker dat er nu ongetwijfeld kids of tieners zijn die denken ‘ik wil dit ook’. Het gaat groot worden. Menno heeft met Redbull BC Nederland wakker gemaakt."
Schermafbeelding 2017-11-06 om 18.35.33
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor