Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wat?! Peter Pannekoek leerde pas op zijn elfde fietsen?!

18-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1056 keer bekeken
  •  
peter pannekoek sterke verhalen

Bij een nieuw seizoen Sterke Verhalen (vanavond, NPO 1): een interview met Peter Pannekoek, met alléén sterke verhalen (waargebeurd! Echt waar!) als antwoord.

 

Dag Peter, was je als kind een goede leerling?


Op de basisschool was ik heel slecht. Ik haalde onvoldoendes en had geen contact met andere kinderen. Wat dachten mijn ouders toen? Ons kind is hoogbegaafd! Niemand in mijn omgeving durfde blijkbaar tegen mijn ouders te zeggen: 'Weet je waarom die geen contact maakt met andere kinderen? Omdat jullie hem Peter Pannekoek hebben genoemd. Hij schaamt zich kapot.'


Mijn ouders hadden de neiging graag trots te zijn, dat zullen meerdere ouders herkennen. Sommige moeders zeggen, als hun zoon een of andere roversbende leidt nog steeds: ja, maar hij is wel de leider! Nou ja, ik was inderdaad helemaal niet hoogbegaafd, zo bleek uit een test. Ik heb dat later wel ingehaald. Ik liep toen gewoon een fase achter.


Had je muzikaal talent?


Dat was ongekend nihil, terwijl mijn vader in een lange bloedlijn van goede muzikanten stond. Hij kon gewoon niet verkroppen dat het hier zou stoppen, bij mij. Hij heeft geprobeerd elk instrument aan me te slijten. Gênant. Ik deelde mijn slaapkamer met al die instrumenten, het was alsof het Amsterdams Concertgebouworkest op mijn kamer sliep. En in plaats van eens een instrument te lénen, kocht mijn vader alles. Goede spullen ook. En ik ging van instrument naar instrument. Een blokfluit. Een piano. Een trompet. Een saxofoon. Een cello, een contrabas, een mondharmonica. En ik deed alles even slecht. Ik bleek het unieke talent te hebben dat ik hier geen talent voor heb. Wat ik wél kon? Verhalen verzinnen. Dingen fantaseren. Waarom denk je dat ik met Sterke Verhalen ben begonnen?!


Wat beschouw je als je grootste sportieve prestatie?


Dit is wel een sterk verhaal: ik heb pas op mijn elfde leren fietsen. Ik kon niet fietsen. Ik rende overal naartoe, ik was een soort Forrest Gump van Hilversum, waar ik woonde. Als ik het had doorgezet, had ik makkelijk óók de marathon binnen twee uur kunnen rennen. Naar de voetbalclub rénde ik – zes kilometer verderop. Rennen, trainen en dan weer naar huis rennen. En ik speelde op het middenveld he, dus op het veld rende ik óók de hele tijd. Ik speelde nooit echt op een hoog niveau, maar ik kon goed rennen! En ik rende naar school, dat was gelukkig niet zo ver weg.


Dit stopte allemaal op de middelbare school. Een jongen die Peter Pannekoek heet en naar school rent: daarmee zou ik het pesters wel heel makkelijk maken. Uiteindelijk leerde ik dus fietsen op mijn elfde, misschien mijn twaalfde. Met zijwieltjes door de straat op die leeftijd, best gênant. Gelukkig woonden we niet in een drukke straat.


Ik kan nog steeds goed rennen, ik heb een goede basisconditie. En ik heb een bloedhekel aan wandelen. Ik ren liever. 

sterke verhalen

Sterke Verhalen: teamcaptains Peter Pannekoek en Richard Groenendijk en presentatrice Sanne Wallis de Vries


Krijg je eigenlijk veel fanmail?


Ik krijg redelijk wat fanmail, maar ook – en dat vind ik stiekem grappig – weleens dreigmail. Ik heb weleens wat gezegd over IS, waar reacties op kwamen. Toen dacht ik: als ik een gevaar zou zijn voor IS, dan neem jij jezelf als terreurorganisatie niet serieus. Dus die angst voelde ik niet zo. Maar ik heb het ook weleens gehad over taxichauffeurs. In De wereld Draait Door had ik iets over Uber gezegd: als Uber zo snel zo’n succes wordt, kun je ook eens bij jezelf te rade gaan als taxichauffeur. Nou, daarna dacht ik wel: ik ga even niet op de taxistandplaats op het Leidseplein een taxi nemen om drie uur ’s nachts. Als ik op straat fietste, scholden taxichauffeurs me vanuit hun auto uit. Hee lul! Ik vond het grappig, het was een leuke vorm van bang-zijn. Zet dat er wel even bij, voordat dit weer een ANP-bericht wordt!


Oké, en dan mag je nu het verhaal wat sterker maken dan het is: hoe succesvol is Sterke Verhalen?


Dit programma heeft een tweede seizoen gekregen. Nooit eerder gebeurd op de Nederlandse televisie!


Sterke Verhalen, vanaf zaterdag 19 oktober, NPO 1, 22:10 uur


Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!