Rino Driessen
© De Wilde Weldoener
De wilde weldoener is een ode aan menselijkheid – en een portret van menselijk tekort van een ambtelijk apparaat die het einde van de dagbesteding van Rino Driessen betekende.
Rino Driessen en zijn dagbesteding moeten plaats maken, zo heeft de rechter eind juni besloten. Lees meer hierover onderaan dit artikel.
Rino Driessen heeft geen klok. Hij staat op als de zon opkomt en dan begint de dag. Hij heeft geen e-mail (onthoud dit even, dit is een belangrijk detail). ‘Een computer is voor mij als varkensvlees voor een moslim’, zegt hij.
Driessen leidt een dagbesteding in Bavel, gemeente Breda. Jongens met autisme werken mee op het erf; ze helpen met mesten op de weide of scheuren met quads over het land. Binnen kunnen de jongens drummen of biljarten. Eindelijk een nuttige dagbesteding, zeggen de cliënten in de documentaire De wilde weldoener. En met Driessen is er eindelijk iemand bij wie je altijd terechtkunt met vragen of problemen – ook buiten kantooruren, ongebruikelijk bij andere dagbestedingen. Driessen huurde de plek bij de gemeente, maar er was al tijden gedoe. ‘Ik betaal ruim 1600 euro per maand. De gemeente zou het huis opknappen, dat is nooit gebeurd’, zegt Driessen in 2020 tegen BN Destem.
Een jaar later zegt de gemeente de huur op; binnen twee maanden vertrekken alstublieft.
De tekst gaat verder onder de video.
Wat erachter zit, wordt in de documentaire niet genoemd: de gemeente had wel in 2030 plannen voor een bedrijventerrein op die plek – ze waren wel erg vroeg met ontruimen. Maar later komt er nog een konijn uit de hoge hoed: de gemeente wil ook nog een Anders Wonen-project op die locatie. In de volksmond: ‘aso-containers’; woningen voor mensen die elders voor overlast zorgen. De gemeente heeft tot eind 2022 om de woningen op te leveren, anders loopt het een subsidie van 100.000 euro mis. De voortvarendheid van de gemeente is nu ineens wat beter te begrijpen.
Bij de kantonrechter, in december 2021, staan de twee partijen tegenover elkaar. ‘Ik wilde al in 2018 een gesprek met de gemeente’, aldus Driessen. En dan, rechtstreeks richting de gemeente: ‘Als jullie met mij in gesprek gegaan waren, hadden wij hier nu niet gezeten.’
Er volgt een verhaal over toezeggingen, maar niets staat zwart op wit. Een wonderlijk verhaal, dat vindt kantonrechter ook. Waarom heeft Driessen zulke belangrijke toezeggingen nergens gearchiveerd? Nou, omdat Driessen geen e-mail heeft bijvoorbeeld. Omdat hij een man van zijn woord is.
Net als je als kijker denkt (spoiler alert vanaf hier) dat Driessen geen schijn van kans maakt tegenover de gemeente krijgt hij een telefoontje: de dagbesteding mag nog even blijven bestaan. Tot mei 2022. Hij heeft als huurder bovendien het recht om nog twee keer zo’n protest aan te tekenen. ‘Mocht het zover komen en hij krijgt beide keren gelijk, dan komt die locatie tot en met 30 april 2024 niet vrij voor andere plannen’, schrijft het PZC.
De wilde weldoener laat zien hoe de menselijkheid van een burger soms recht tegenover de belangen van de gemeente staat – en wat er dan gebeurt. Alle politiek in de aanloop naar de zitting bleef in de korte documentaire achterwege, maar goed, dat heeft u nu gelezen.
Driessen moet weg uit Bavel
Driessen en zijn dagbesteding moeten weg uit Bavel, zo heeft de rechter eind juni 2022 besloten. Driessen is er kapot van, zo laat hij aan BN De Stem weten. 'Alles wat ik hier heb opgebouwd, moet weg. Ik weet het gewoon even niet meer.' Hij heeft tot 1 september de tijd om te vertrekken uit zijn bedrijfspand en woning. Waar hij dan heengaat weet hij nog niet. 'Ik heb vorig jaar, omdat dit speelde, een camper gekocht. Dus daar zal ik wel in gaan wonen. Maar waar? Ik weet het echt nog niet.' Driessen is niet van plan de dagbesteding ergens anders voort te zetten.
De gemeente laat in een reactie aan BN De Stem weten 'met Ariba in gesprek te gaan om te kijken of we hem, geheel onverplicht, kunnen ondersteunen met zijn verhuizing. De zorgcontinuïteit voor de jongeren kan geborgd worden bij alternatieve zorgaanbieders. Daarnaast zijn er diverse organisaties in de omgeving die de dieren (tijdelijk) kunnen opvangen.'
Nederland móet eerlijker en gelijkwaardiger. Help je mee? Steun BNNVARA en doneer.
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!