In Floortje blijft hier gaat Floortje Dessing wederom op zoek naar bijzondere mensen in eigen land. Maar verre bestemmingen lonken.
Is er een verschil tussen deze Blijft thuis en de vorige?
Het grote verschil is dat we de eerste reeks in zes weken hebben opgenomen terwijl ik er net een heel seizoen op had zitten. Ik moest toen wel even schakelen door alles wat er in de wereld gebeurde rond Covid. Voor deze reeks was het de kunst om autonome figuren in Nederland te vinden en dat is volgens mij heel aardig gelukt. Het zijn vier bijzondere afleveringen geworden. Neem Reid en Cornelie, een fantastisch stel. Reid is niet lang na de opnamen overleden en ik vind het heel bijzonder dat ik van deze markante man nog een portret heb kunnen maken. Ik bezocht hen in Friesland waar ze al vijftig jaar alles zelf produceerden, van groente en vlees tot wol. Dat stel had zoveel wijsheid in huis en liet zich niet leiden door de waan van de dag.
Ik bezoek een kunstschilder die volledig naar de zeventiende eeuw leeft. Ik had nog nooit zo’n bijzonder huis gezien. Iemand die leeft zonder internet en telefoon in een huis dat oogt als een museum vol spullen die hij op al z’n reizen heeft verzameld.
Is Nederland niet te klein om thuis te blijven?
Nee, zeker niet. Maar ik mis wel de ruimte om me heen. We kunnen alles en zijn een van de best leefbare landen, alles is zo goed geregeld waardoor sommige dingen ook niet kunnen: uren fietsen zonder iemand tegen te komen of wildkamperen. Dat kan met mijn andere werk wel. Maar ik klaag niet. Het is voor iemand die nooit langer dan drie maanden in Nederland bleef uniek om te ervaren hoe comfortabel ons land eigenlijk is.
Wat is het essentiële verschil tussen reizen naar Zeeland en Nieuw-Zeeland?
In Nederland zijn en reizen is vooral een kwestie van herkenning en vertrouwd gevoel. Back to memorylane, want als kind gingen wij altijd in Nederland met vakantie. In een Nederlands bos kun je niet doodgaan, dat is een heel comfortabel gedachte. In Nieuw-Zeeland maakt dat veilige gevoel plaats voor totale verwondering door alles om je heen wat je niet kent.
Dus zodra er een vaccin is ga jij weer op zoek naar die verwondering?
Dan ga ik hopelijk weer op reis, maar verantwoorder met nog meer oog voor ecologische vraagstukken en duurzaamheid. In deze coronatijd realiseer je je goed waar we met z’n allen in terecht zijn gekomen. Ik zie aan mijn eigen ouders hoe kwetsbaar ze zijn in de staart van hun leven. Er wordt ze voorgeschreven hoe ze moeten leven en wat ze allemaal niet mogen. Met name voor die generatie zou het heel mooi zijn als dat vaccin er snel komt. Maar deze reset is misschien ook wel gezond voor alle rupsjes-nooit-genoeg die zich nu realiseren dat niet alles vanzelfsprekend is.
Je bent dit jaar 50 geworden. Deed dat iets met je?
Holy moly, ja. Mijn leven was een achtbaan en alles waar ik van droomde is tien keer uitgekomen. Als je dan op je vijftigste in een pandemie belandt passeert alles de revue. Als je over de helft bent realiseer je je ineens dat je nog veel niet hebt gedaan, wat je nog moet doen en dat je daar nog pakweg 20 jaar voor hebt.
En waar denk je dan aan?
Ik hoop dat we allemaal wat bewuster worden van de wereld om ons heen. Ook ik wil meer betekenis geven aan de reizen die ik maak. Dat is belangrijker dan ooit geworden. Er zijn zoveel verhalen die ik nog wil vertellen vanuit alle uithoeken van de wereld. En dat kan ook in Europa. Er is iemand in het uiterste noorden van Rusland bezig met het beschermen van een groot natuurgebied en daar wil hij bijvoorbeeld alle dieren die er van origine voorkwamen, herintroduceren. Met hem heb ik al contact gezocht, dus zodra het kan…
De laatste aflevering van Floortje Blijft Hier zie je vanavond om 21.25 uur op NPO 1
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!