Je hoort de term woke steeds vaker, maar wat betekent het nou eigenlijk? En waar komt het vandaan?
‘Je mag tegenwoordig ook helemaal niks meer zeggen, hè?’, je kent de uitspraak vast. Maar dat is 'gelul’, weet Anne van Baksteen. ‘Je mag nog steeds van alles zeggen, maar volgens mij zijn we gewoon een beetje kwijt wat we eigenlijk met woke bedoelen.’
Het gaat over weerbaar zijn tegen vormen van onderdrukking en je inzetten voor gelijkheid, volgens Monique Roelofs, hoogleraar filosofie van kunst en cultuur. ‘Een gelijke samenleving voor iedereen’, vult Nilab Ahmadi, BIJ1-gemeenteraadslid in Amsterdam, aan. ‘Waarin iedereen dezelfde rechten en mogelijkheden krijgt. Tegenover de beweging die bang is dat dat ten koste van hen gaat.’ Het gaat ook over het opdoen van kennis, volgens Martine Heijthuyzen, medeoprichter van Wonda Collective. Die kennis wordt ‘gebruikt om andere mensen belerend aan te spreken op hun gedrag’.
‘Je ziet vanuit de rechtse hoek dat die term op een manier gebruikt wordt om een groep weg te zetten’, aldus Aynouk Tan, programmamaker in de culturele sector.
‘De rechtse campagne is effectief in het scheppen van een angstcultuur’, schrijf Joop. Burgers wordt ‘wijsgemaakt dat de vrijheid van meningsuiting bedreigd wordt door progressieve krachten’. Een voorbeeld hiervan? VVD-minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz die waarschuwde voor 'het gevaar van woke' als bedreiging van de rechtstaat.
Die komt uit de strijd van zwarte mensen in Amerika, ten tijde van segregatie, legt Sarita Bajnath, privilege- en intersectionaliteitstrainer, uit. En specifieker nog: ‘Uit een Amerikaans protestlied uit de jaren 30 van Lead Belly’, volgens Joop. ‘Negen zwarte tieners werden aangeklaagd en ter dood veroordeeld voor de verkrachting van twee witte vrouwen. Later bleek dat er van verkrachting geen sprake was geweest.’ De term stay woke wordt in het lied Scottsboro Boys van Lead Belly gebruikt ‘om de luisteraar aan te sporen zich bewust te blijven van racisme in de samenleving en later werd de term uitgebreid naar bewustzijn op het gebied van ook andere vormen van ongelijkheid’.
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!