Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wat is het verschil tussen polyamorie, een open relatie en swingen?

15-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
37595 keer bekeken
  •  
Still 1

Relaties zijn er in allerlei soorten en maten. De meeste mensen zitten in een monogame relatie. Maar is de mens nou écht zo monogaam? Je hebt namelijk ook mensen die in polyamoreuze relaties, open relaties, of ‘swing’ relaties zitten. Het kan allemaal. Maar wat is nou precies het verschil?

Die vraag wordt gesteld aan een groep mensen die geloven in ‘vrije liefde’ in de zevende aflevering van Ik Durf Het Bijna Niet Te Vragen. Het wordt namelijk vaak door elkaar gehaald. ‘Polyamorie is wat mij betreft de mogelijkheid om van meerdere mensen tegelijk te houden’, zegt Marc in de uitzending. Polyamorie betekent letterlijk ‘meervoudige liefde’ of ‘veel liefde’.

Wat is een polyamoreuze relatie?

In de uitzending zijn ze het er wel over eens dat polyamorie heel anders is als je het vergelijkt met een open relatie of swingen. ‘Helemaal aan de andere kant van het spectrum zit swingen. Dat is meestal met je partner seks hebben met anderen. Maar daar mag dan vooral geen gevoel bij komen kijken. Een open relatie zit daar een beetje tussenin’, vertelt Judith.

Wat is een open relatie?

In een open relatie zijn je partner en jij namelijk vrij om iets te doen met een ander, apart van elkaar. Maar dit is ook zonder gevoel. ‘Bij een open relatie en swingen ga je wel uit van één echte relatie. Daarbuiten doe je andere dingen. Bij polyamorie gaat het erom dat er heel veel echte relaties kunnen bestaan’, legt Bas uit. Maar, het kan ook allemaal gecombineerd worden. ‘Bij ons is het een beetje met elkaar verweven allemaal’, vertellen Jan, Helene en Jan. Die met zijn drieën in een relatie zitten.

Hoe monogaam zijn we eigenlijk?

Monogame relaties zijn de standaard hier in Nederland. Ook al zie je polyamorie steeds vaker voorbijkomen. Mensen blijven monogamie de norm vinden. In een monogame relatie ben je trouw aan elkaar (zeg je) en je zoekt absoluut geen andere relatie of bedpartner.
Maar zijn wij nou van nature monogaam? Vergeleken met de meeste diersoorten is de mens een erg monogaam diersoort. Slechts een klein aantal van de diersoorten blijft namelijk voor altijd bij elkaar. We worden verliefd, houden van iemand en zijn monogaam. Het zit in onze genen. Maar het is ons ook met de paplepel ingegoten dat dit enige relatievorm is. Dit komt ook voort uit verschillende religies. Denk aan Adam en Eva.
Hoe monogaam we ook zijn, het gaat toch vaak mis. Vreemdgaan komt namelijk erg veel voor. Exacte cijfers daarvan zijn lastig te noemen aangezien veel mensen anders denken over de definitie van vreemdgaan of er niet eerlijk over zijn. ‘Daarom zijn er continu wisselende cijfers’, zegt seksuoloog Evelien Stallaart in 2017 tegen de Telegraaf. Maar dat het gebeurt, is een feit.

Polyamoreus: wat is de betekenis?

Maar ook al is het zo ingebakken in de Westerse cultuur om een monogame relatie te hebben, het is dus zeker niet de enige optie. Maar of het wat voor jou is, moet je je wel afvragen. Het heeft namelijk zo zijn voor- en nadelen.
Veel polyamoreuze stellen geven aan dat het een huwelijk kan redden. Polyamorie kan een goed alternatief zijn voor vreemdgaan of zelfs scheiden. Of dat als jij niet de volledige voldoening kan halen uit je partner, je die vindt in een ander. En als je partner het daar nou mee eens is, nou; win-win!
Je mag toegeven aan je gevoelens voor een ander ook al zit je in een relatie. Klinkt top! Het is alleen niet altijd rozengeur en maneschijn. Eén relatie is al veel werk, laat staan twee of drie. En wat zeg je tegen je kinderen? ‘Jouw dochter vindt het verschrikkelijk’, zegt Eefje tegen haar man in Ik Durf Het Bijna Niet Te Vragen. Of wat als je partner er niet voor openstaat? Het moet wel van twee kanten komen natuurlijk…

Is polyamorie wat voor jou?

‘Communiceren is het allerbelangrijkste’, daar zijn de mensen uit de uitzending het over eens. Je moet duidelijke afspraken maken. Want het kan zo zijn dat je andere partner zich ondergewaardeerd gaat voelen. Daar komt dan jaloezie bij kijken. Jaloezie is een lastige factor in een polyamoreuze relatie. Je moet dus goed nadenken of je geschikt bent voor zo’n relatie. Het kan heel mooi zijn, maar ook erg vervelend als je er niet de juiste ‘mindset’ voor hebt. 

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor