Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wat is er nog meer gebeurd na de uitzending van BOOS?

17-02-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3563 keer bekeken
  •  
1920_boospersfoto

De uitzending van BOOS over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland heeft veel losgemaakt. Binnen het programma, maar ook daarbuiten.

Het is inmiddels vier weken geleden dat de uitzending van BOOS over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Hollandonline kwam. Naar aanleiding van de uitzending zijn er aangiftes gedaan bij de politie, hebben verschillende personen hun taken neergelegd en is het programma tot nader order opgeschort.

Een maand later kunnen we concluderen dat de uitzending niet alleen zijn uitwerking heeft gehad op de talentenjacht; ook daarbuiten is het gesprek over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag geopend. Zo hebben meldingen van grensoverschrijdend gedrag binnen verschillende organisaties geleid tot het instellen van intern onderzoek, schorsing of het neerleggen van werkzaamheden. Maar er is meer gebeurd. 

Kennis
Naar aanleiding van de uitzending van BOOS heeft EenVandaag groot onderzoek verricht naar seksueel grensoverschrijdend gedrag sinds de eerste MeToo-beweging. ‘Je baas die seksueel getinte grapjes maakt, een klap op je billen tijdens het uitgaan, misbruik door een bekende’, schrijft EenVandaag. Zes op de tien vrouwen en een op de vijf mannen heeft weleens seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt.

Drukte bij hulpverlening
Slachtofferhulp Nederland ziet een toename in de aanvragen voor juridische hulpverlening en de aanmeldingen voor lotgenotengroepen voor zedenslachtoffers, meldt NU.nl. ‘Als je in contact komt met slachtoffers die min of meer hetzelfde hebben meegemaakt en tegen dezelfde problemen aanlopen, is dat heel erg ondersteunend’, aldus de woordvoerder. Ook bij Centrum Seksueel Geweld (CSG) komen veel telefoontjes binnen. 'De dag nadat de aflevering van BOOS online kwam, zijn de telefoontjes met 967 procent toegenomen. Het waren vooral meldingen van mensen die langer geleden seksueel geweld hebben meegemaakt, soms zelfs vijftig jaar geleden. Maar ook die mensen kunnen goed geholpen worden', aldus psycholoog, casemanager en coördinator bij het CSG in Utrecht Janna Teeuwen tegen Vice.

Rijksoverheid versterkt aanpak grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld
Het kabinet heeft Mariëtte Hamer ingesteld als regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Hiermee wil zij meer doen aan bewustwording en een veilige cultuur. ‘Recente incidenten in de sport- en televisiewereld laten ons zien dat de aanleiding van de #MeToo-beweging in ons land nog altijd leeft’, aldus minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf. ‘Dit moet veranderen. We moeten in iedere organisatie actief het gesprek gaan voeren om ervan bewust te zijn dat dit op iedere plek kan gebeuren. We werken aan een cultuurverandering waarin niemand wegkijkt en waarin mensen elkaar aanspreken op verkeerd gedrag. Want elk slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld is er één te veel.’

Vertrouwenspersonen
De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) krijgt per dag tientallen belletjes, zo laat Trouw weten. ‘We krijgen heel veel telefoontjes van directies en dergelijke, die zich afvragen: hoe komen we snel aan een vertrouwenspersoon?’, volgens voorzitter Inge te Brake. Op dit moment heeft slechts iets meer dan de helft van de werkenden in Nederland toegang tot een vertrouwenspersoon, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Op dit moment is het voor bedrijven niet verplicht om toegang tot een vertrouwenspersoon te bieden aan medewerkers. ‘GroenLinks heeft een initiatiefwet ingediend die een vertrouwenspersoon voor elk bedrijf verplicht maakt. Maar die wet moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer’, aldus Te Brake.

Aandacht in het onderwijs
Er moet meer aandacht komen voor relationele en seksuele vorming in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, volgens docenten. Ze zijn ontevreden over de onderwerpen die aan bod komen, aldus expertisecentrum voor seksualiteit Rutgers en Soa Aids Nederland tegen NOS. Luc Lauwers van Rutgers: ‘Er zijn ook scholen die heel veel aandacht besteden aan seksuele vorming, maar vaak is het nu zo dat dit thema wordt behandeld bij biologie. Dan ligt de focus, op zich ook wel logisch, op de lichamelijke aspecten van seks en seksualiteit.’

Manifestatie Museumplein
Honderden mensen komen bijeen op het Museumplein in Amsterdam om zich uit te spreken tegen seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag. ‘De beerput is nu open na de uitzending van BOOS. Er durven nu zoveel mensen hun verhaal te delen. Die wet kan nu juist helpen’, aldus initiatiefnemer Mandy Sleijpen van Stichting Wij Zijn M. Ze wil dat de wetswijziging waarmee de grens voor strafbaarheid van verkrachting wordt verlaagd nu direct in werking treedt en niet pas in 2024. Met deze wijziging is het straks ook strafbaar om seks te hebben met iemand als je weet dat de ander het niet wil zonder dat deze persoon dat expliciet heeft benoemd.

We kunnen ons voorstellen dat je misschien met iemand wilt praten over je eigen ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Neem dan gratis, vrijblijvend en anoniem contact op met:

Slachtofferhulp Nederland
0900-0101, ma t/m vr 08:00 – 20:00 uur of via de chat op www.slachtofferhulp.nl

Centrum Seksueel Geweld
0800-0188, 24/7 of via chat ma t/m vr 16:00 – 06:00 uur, za en zo van 20:00 tot 06:00 uur op www.centrumseksueelgeweld.nl

Mind Korrelatie
0900-1450, ma t/m vr van 09:00 tot 21:00 uur, of via de chat op www.mindkorrelatie.nl

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor