Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?
Wat is de stilste plek op aarde?
29-04-2019
•
leestijd 3 minuten
•
918 keer bekeken
•
Wat zijn de stilste plekken op aarde?
De Nationale Reistest 2019 komt er weer aan, met dit jaar Geraldine Kemper en Maurice Lede als onze reisgidsen. Samen testen ze de reiskennis van zeven BN’ers, en de rest van Nederland, in een avond vol met avontuurlijke experimenten en reisfeiten. Dit jaar gaan Kay Nambiar, Arjan Postma, Sinan Can, Ruba Zai, Evelien de Bruijn, Marlou van Rhijn en Nicky Romero de strijd aan om te achterhalen wie van hun de echte reisexpert is, en wie beter een thuisvakantie kan boeken.
Van afgelegen eilandjes in de Stille Oceaan tot meer nabijgelegen spooksteden, er zijn genoeg plekken waar we onze rust kunnen opzoeken. Naast het belang van duurzaam reizen en een reisverzekering komen we onder andere erachter wat de stilste plek op aarde is. De BN’ers maken kennis met het eiland Bora Bora, het rotsgebied Bajanzag, de spookstad Pripjat en de Antarctische ijsplateau Ridge A:
Bora Bora
Bora Bora ligt enorm afgelegen in de Zuidelijke Grote Oceaan en hoort bij Frans-Polynesië. Om er te komen moet je een hele reis afleggen, het eerste grote stuk vaste land ligt namelijk bijna 6.000 kilometer verderop. In het midden van de eilandengroep liggen de overblijfselen van een uitgedoofde vulkaan, met eromheen duizenden kilometers aan oceaan. In de Tweede Wereldoorlog was het een militaire basis voor het Amerikaanse leger, maar inmiddels is het een hub voor luxetoerisme. Je kunt er prachtig snorkelen en slapen in huisjes op stelten, maar door het stijgende zeeniveau bestaat een grote kans dat het eilandje uiteindelijk onder de golven zal verdwijnen.
Pripjat
De Oekraïense stad Pripjat is één van de weinige echte spooksteden ter wereld. De stad voorzag de nabijgelegen kerncentrale in Tsjernobyl van verschillende voorzieningen en halverwege de jaren ’80 woonden er bijna vijftigduizend mensen. Na de kernramp is de stad ontruimd, in verval geraakt en al bijna 35 jaar onbewoonbaar. De stad is sinds de evacuatie onaangetast, en de groepen dappere toeristen die de stad bezoeken dienen zich aan strenge regels te houden. Pripjat is te herkennen aan spookachtige beelden van een verlaten reuzenrad, gebouwen waar bomen dwars doorheen zijn gegroeid en een door schimmel overgenomen binnenzwembad.
Bajanzag
Het rotsgebied Bajanzag bevindt zich in de Mongolische Gobiwoestijn. Ongeveer 70 miljoen jaar geleden werd hier zand afgezet, en werd ook zandsteen gevormd. Uiteindelijk is dit uitgegroeid tot de woestijn die er vandaag aanwezig is. Door de rood-oranje kleur van de zandstenen kliffen kreeg het de bijnaam “Vlammende Rotsen”, en inmiddels is het gebied beschermd. Door de jaren heen zijn hier belangrijke fossiele vondsten gedaan, en staat de plek bekend als de allereerste vindplaats van dinosauruseieren.
Ridge A
De ijsplateau Ridge A staat bekend als het ‘oog van de storm’, en heeft een gemiddelde temperatuur van 70 graden onder nul. De plateau ligt op ruim 4.000 meter hoog, en het is er zo kalm dat er bijna geen wind of weer heerst. Door de aanwezigheid van een luchtvortex in de stratosfeer boven het plateau kun je vanaf aarde drie keer beter de ruimte in kijken dan elke andere plek ter wereld. Omdat het zo afgelegen ligt, wordt het enkel bezocht door onderzoekers, wetenschappers en koudebestendige avonturiers.
Welke van bovenstaande plaatsen nu echt het stilste is, zie je in de Nationale Reistest 2019. Op de avond die volledig in het thema staat van reizen, worden ongekend bijzondere plekken dichterbij ons gebracht. Samen met Geraldine en Maurice wordt antwoord gegeven op prangende reisvragen, en leren we hoe fascinerend onze blauwe bol eigenlijk is.
Kijk/lees/luister verder
Maandag 29 april om 20.25 op NPO 3 kom je erachter welke BN’er de reisexpert van 2019 is in de Nationale Reistest 2019, met Geraldine Kemper en Maurice Lede. Speel thuis ook live mee via de NPO3-app en maak kans op twee treinkaartjes om een maand lang onbeperkt Europa te verkennen.
Klik hier voor meer over reizen met Geraldine en haar laatste dagen bij BNNVARA .