Roos neemt anahuasca
© Spuiten en Slikken
Veel mensen die in Nederland denken ayahuasca te nemen, krijgen eigenlijk het middel anahuasca. Het lijkt veel op elkaar, maar is niet hetzelfde. Wat zijn de verschillen?
‘Tijdens mijn voorbereidingen kwam ik erachter dat bijna niemand in Nederland neemt wat ze denken te nemen. Ik ging zelf ook op zoek naar een plek om ayahuasca te doen en toen zag ik op heel veel sites verscholen anahuasca staan', vertelt Roos in Roos Inside.
Anahuasca is een alternatief voor ayahuasca, legt Floris Moerkamp van Stichting Liaan uit. Ayahuasca bestaat uit twee onderdelen. De werkzame stof is DMT, uit de plant Psychotria Viridis. Om de duur van de trip te verlengen wordt er een MAO-remmer aan toegevoegd. Deze zorgt dat de werkzame stof niet te snel wordt afgebroken door je lichaam. De MAO-remmer wordt gewonnen uit de liaan van een slingerplant.
Deze stoffen zitten ook in andere planten, kwamen onderzoekers achter. Zij gingen op zoek naar meer lokale alternatieven die 'een vergelijkbare ervaring veroorzaken'. En die vonden ze, namelijk: de plant Syrische wijnruit. Het middel anahuasca bestaat dus uit dezelfde stoffen (DMT en een MAO-remmer), maar deze worden alleen gewonnen uit verschillende planten.
Daar zijn, volgens Moerkamp, verschillende redenen voor. 'Aan de ene kant heb je gewoon veel mensen die zijn opgeleid en zelf de eerste ervaringen met anahuasca hebben en die daar uit gewoonte gebruik van maken.' Een andere reden is duurzaamheid: 'Syrische wijnruit is een stuk meer beschikbaar en de plant [waarvan ayahuasca wordt gemaakt] moet worden ingevlogen vanuit de Amazone.' Ook is het goedkoper en makkelijker om te bereiden.
Veel mensen zijn zich echter niet bewust van het middel dat zij gebruiken. 'De meeste begeleiders weten het wel, maar op websites wordt het over het algemeen gewoon aangeprezen als ayahuasca; dat is hoe mensen het kennen.'
'Ik denk het niet', aldus Moerkamp. 'De meeste mensen die we horen die zo'n ervaring hebben gehad, die hebben zeer vergelijkbare ervaringen als wat je met ayahuasca hoort. Maar er is geen diep onderzoek gedaan naar de verschillen daarin.'
Roos neemt je mee in haar Anahuasca-trip. Bekijk de video op het YouTube-kanaal van Spuiten en Slikken.
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!