Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wat gebeurt er met je als je alleen maar fastfood eet?

  •  
25-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2326 keer bekeken
  •  
pexels-polina-tankilevitch-4109132

Twee weken lang alleen maar burgers en pizza; voor velen klinkt het wellicht als een droom, maar na veertien dagen zal je hunkeren naar een fris blaadje sla. Dimitri van Tuijl deed het.

‘Op een gegeven moment komen de Big Mac’s je strot uit’, zegt Dimitri van Tuijl in Jan-Willem Start Op. Het is de eerste ochtend sinds twee weken dat hij het ontbijt - bestaande uit zeker vier croissantjes met zoet beleg - inruilt voor een gezondere variant.

De effecten op je lichaam
‘In Nederland heeft meer dan de helft van de mensen overgewicht’, vertelt Van Tuijl. ‘Ik ben altijd bezig geweest met sport en het leek me interessant om te ervaren hoe het voelt als je het minst fit bent.’ In veertien dagen is hij drie kilogram aangekomen. ‘Waar ik voornamelijk last van had waren concentratieproblemen.’ Van Tuijl werkt als journalist en maakt lange dagen. ‘Elke keer als ik at, leek het alsof ik aan de speed zat.’ Door voeding met een hoog caloriegehalte stijgen de bloedsuikers. Omdat die suikers maar kort zorgen voor een piek in de energie, zat Van Tuijl na een uur radeloos en in een dip achter de computer.

Ook had de nieuwe levensstijl een groot effect op de slaapkwaliteit van Van Tuijl. ‘Waar ik voorheen aan één stuk door goed sliep, werd ik nu zeker drie keer per nacht wakker.’

De gezondheid van Nederland
‘Elk jaar sterven er 15.000 mensen aan de gevolgen van ongezond eten, gebrek aan lichaamsbeweging en overmatig drankgebruik’, vertelt journalist Sander Heijne in Scheefgroei. In ‘armere’ wijken komt obesitas ruim tweeënhalf keer zo vaak voor. ‘Ondanks dat dit een zogenaamde welvaartsziekte is, hebben juist de minst welvarende mensen er last van.’

Preventie
‘Hoewel het oude spreekwoord luidt dat voorkomen beter is dan genezen, investeerden we in 2019 op iedere euro die we besteedden aan de zorg slechts 2,7 cent in preventie’, zegt Heijne. Het wordt steeds ingewikkelder om gezond te eten; groentewinkels, slagers en bakkerijen verdwijnen stuk voor stuk uit de winkelstraten. De broodjeszaken en lunchrooms nemen hun plekken in. ‘En sinds 2005 is het aantal fastfoodrestaurants zelfs met 34% gestegen.’

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp