Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wanneer worden bedrijven eindelijk verantwoordelijk gesteld voor kinderarbeid in hun keten?!

12-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
524 keer bekeken
  •  
rio-lecatompessy-cfDURuQKABk-unsplash

Het is inmiddels al meer dan een jaar geleden dat de Europese initiatiefwet over ketenverantwoordelijkheid (die ervoor moet zorgen dat bedrijven verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor wanpraktijken in hun productieketen) met een grote meerderheid werd aangenomen. Waar blijft de uitvoering ervan?

Bedrijven moeten zich fatsoenlijk gedragen, vindt PvdA-Europarlementariër Lara Wolters. Dat betekent dat zij tot ver in hun productieketen moeten weten wat de omstandigheden zijn. Dit om wanpraktijken zoals kinderarbeid, slavernij, milieuschade en fraude uit te bannen. Om bedrijven hier ook daadwerkelijk verantwoordelijk voor te kunnen houden dient Wolters een jaar geleden een initiatiefwet in. 'Met deze wet proberen we te zeggen: je kunt je niet langer verschuilen achter "het stond niet in de wet".' Het verplicht bedrijven te kijken wat er gebeurt in hun keten in Europa, maar ook daarbuiten. 'In die wet staat dat bedrijven moeten weten wat er in hun keten gebeurt en dat wanneer er misstanden worden gevonden daar iets aan gedaan moet worden door het bedrijf', vertelt Wolters eind januari 2022 bij De Nieuws BV.

Het wetsvoorstel werd met een meerderheid aangenomen. Echter is er een jaar later nog niks gebeurd. De raad van toezicht heeft het commissievoorstel over hoe de wet eruit moet gaan zien tweemaal afgewezen. 'Ik heb gehoord dat dit vaker gebeurt, maar het gebeurt niet vaak dat iets twee keer wordt tegengehouden.' De reden voor het uitstel? Het zou te moeilijk zijn voor bedrijven om te weten wat er in hun hele keten gebeurt en hoever die aansprakelijkheid reikt.

Er zijn een aantal grote koepelorganisatie die het tegenwerken, volgens Wolters. Daarom heeft zij een verzoek tot openbaring van bestuursinformatie gedaan. Daarmee hoopt ze meer duidelijkheid te krijgen over waarom de wet wordt tegengehouden en vervolgens die weerstand voor de wet te doorbreken. 'Wat ik wil weten is of de interne toetsingsraad de oren te veel laat hangen naar het bedrijfsleven (...) als dat zo is hebben we een enorm democratisch probleem.' 

Nederland móet eerlijker en gelijkwaardiger. Help je mee? Steun BNNVARA en doneer.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor