© Pexels
Hoe ouder je wordt, hoe sterker de kater de ochtend na een avondje stappen lijkt te zijn. Maar is dit wel echt zo, of ben je op een latere leeftijd gewoon helemaal niks meer gewend?
‘Ik kan nu makkelijk een dag platliggen, terwijl ik vroeger vijf dagen doorging in Lloret de Mar’, vertelt Rosa Wierda in Alledaagse Vragen.
Het lijkt zelfs alsof we helemaal niks meer aankunnen nadat we de vijfentwintig zijn gepasseerd. Dat is ook niet heel gek, want als je ouder wordt dan veranderen er vaak veel dingen in je leven. Je hebt meer verantwoordelijkheden en je bent vermoeider. ‘Het betekent ook dat we volwassen worden. Af en toe kies ik er ook voor om niet te drinken omdat ik fris wil blijven’, zegt Rosa.
‘Het meest bekend is natuurlijk dat je een vochttekort opbouwt als je alcohol drinkt’, vertelt Tom Bart van Jellinek in Alledaagse Vragen. ‘Want als je alcohol drinkt dan wordt het hormoon in je lichaam wat normaal gesproken je vochtbalans in de gaten houdt aangetast, en dat zorgt ervoor dat je dus meer vocht uitscheidt dan dat je binnenkrijgt.’
Dat vochttekort klinkt misschien niet zo heftig, maar als je last hebt van een kater dan kun je je daardoor behoorlijk beroerd voelen. Daarom delen we ook even drie tips over hoe jij je in ieder geval iets beter kan voelen op the day after.
De voornaamste reden voor een kater is dus een vochttekort. En wat moet je doen om dat vochttekort aan te vullen? Precies: hydrateren. Ook om die knallende koppijn te voorkomen is het belangrijk om je vochtgehalte goed op peil te houden. ‘Je plast ongeveer 1,5 glas vocht uit per glas alcohol. Dat zorgt ervoor dat je ook hoofdpijn kan krijgen’, zegt Bart.
Blijf trouwens uit de buurt van de ‘anti-kater-drankjes’. Het lijkt puur goud: een drankje waardoor je in één keer van dat rotgevoel afkomt. Maar niets is minder waar, blijkt in de Spuiten en Slikken-serie KLOPT DA WEL OF NIE DAN?. Het drankje heeft namelijk weinig effect op de kater.
Eenmaal door de ergste fase heen? Nu even volhouden. Haal druiven, meloenen, appels, bananen, granaatappelpitjes. Alles is goed zolang het zoet en sappig is. Fruit is een van de weinige dingen die je maag namelijk wél aankan. De vezels die in fruit zitten, helpen je lichaam de gifstoffen verder af te breken.
Geef je lichaam de kans om te herstellen door voldoende te slapen na een avondje uit. Een goede nachtrust helpt je lichaam om te herstellen en vermindert de kans op een kater. Blijf als het kan dus nog even liggen in de ochtend.
‘Nu merk ik, als ik om me heen kijk, dat lang niet iedereen evenveel last heeft van een kater', vertelt Rosa. 'Als ik er bijvoorbeeld een keer helemaal van af lig, dan gaat een vriend van me rustig gewoon ’s ochtends naar de sportschool.' Het lijkt er dan ook op dat sommige mensen veel beter hun kater kunnen verdragen dan andere. Hoe dat zit, heeft te maken met onze genetische aanleg. ‘Ieder lichaam verschilt natuurlijk; dat proces in de lever verschilt per persoon’, zegt Bart.
Als je een Aziatische achtergrond hebt dan heb je over het algemeen wel wat meer pech als het aankomt op alcoholverwerking. ‘Mensen met een Aziatische achtergrond hebben een andere genetische opmaak, waardoor ze meestal gevoeliger zijn voor alcohol. Dat heeft ook te maken met die enzymen in de lever’, aldus Bart.
Of katers erger worden als je ouder wordt, heb je voor een deel zelf in de hand. Veel mensen drinken minder naarmate ze ouder worden, waardoor de kater harder aankomt dan wanneer je regelmatiger alcohol drinkt. Toch is het zo dat we niet alles zelf in de hand hebben. Als we ouder worden, dan gaat ons metabolisme slechter werken. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam minder goed in staat is om alcohol af te breken. En wat zijn de gevolgen van dat we alcohol slechter afbreken? Helaas, dat katers met de jaren tóch echt erger worden.
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!