Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Waarom toeteren Turkse Nederlanders na het winnen van een voetbalwedstrijd?

  •  
Vandaag
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Turken feesten rondom het Hofplein na de 3-0 overwinning op het Nederlands elftal in de EK-kwalificatiewedstrijd.

Turkse Nederlanders feesten rondom het Hofplein na de 3-0 overwinning op het Nederlands elftal in de EK-kwalificatiewedstrijd in 2015.

© ANP

Morgen speelt Nederland tegen Turkije. Mocht Turkije winnen dan zullen de straten ongetwijfeld volstromen met Turkse Nederlanders die al toeterend de overwinning vieren. Maar waarom toeteren?

'Toeteren is een belangrijke traditie binnen de Turkse gemeenschap', vertelt cultureel antropoloog Ibrahim Yerden in Alledaagse Vragen. 'Het komt uit Turkije, de eerste generatie migranten hebben die traditie meegenomen vanuit Turkije naar Nederland.'

Het toeteren komt oorspronkelijk niet voort uit voetbalcultuur, het hoort bij het huwelijksfeest. 'Ze gingen vroeger met een paard vanuit het huis van de bruidegom naar de bruid. Daar hoort ook muziek bij.' De muziek werd oorspronkelijk gemaakt met een davul (een trommel) en een zurna (een fluit).

Met de tweede generatie Turkse Nederlanders kwam er langzaamaan verandering in deze traditie. 'De jongeren hebben de gewoontes van hun ouders overgenomen, maar ze hadden hier geen paard en Turkse fluit en trommel.' Wat hadden ze wel? Een auto. 'Ze hebben de traditie overgenomen en aangepast aan de Nederlandse situatie.'

Meer van Alledaagse Vragen?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.