Jongens van de bouw
© BNNVARA
Op de dag dat Drugslab een miljoen abonnees haalt, maken de makers bekend dat ze ophouden met het testen van drugs in hun lab. Gisteren namen ze in een live uitzending op YouTube afscheid. Maar waarom stoppen ze eigenlijk? Dat vragen we Nellie Benner.
Dag Nellie, jullie hebben met Drugslab een miljoen YouTube-abonnees gehaald, dat is bijna twee keer het aantal inwoners van Den Haag!
Echt absurd! Ik weet nog dat we de eerste video uploadden, 3,5 jaar geleden. We zaten in een restaurant te kijken of de video aansloeg. Of mensen zich abonneerden. Na een uur hadden we er vijfhonderd! Fantastisch! Ik heb toen echt wel met samengeknepen billetjes gezeten. Want ik wist niet hoe mensen hierop zouden reageren.
Het ging direct als een speer.
Drugslab kwam kennelijk precies op het juiste moment. Dit is een gekke dag. In de groepsapp zeiden we net al: dit was de mooiste trip ooit.
Die miljoen abonnees komen uit de hele wereld, jullie hebben fans in 157 landen. Ik heb ooit gehoord dat jullie veel fans in Brazilië hadden, hoe zit dat?
Ja, sowieso veel uit Zuid-Amerika.
Terwijl je zou denken: dáár weten ze wel hoe drugs werken.
Ze weten dat het bestaat. Maar ze weten niet altijd wat de risico’s zijn. Of wat een gram van een bepaalde drug is. Er wordt veel gebruikt daar, maar weinig open en eerlijk over gepraat. We kregen trouwens ook veel fans in Rusland.
Dat spreekt direct tot de verbeelding: een Rus die achter YouTube naar jullie video’s kijkt.
Ja, er bestaan natuurlijk allemaal stereotypen over Rusland. Maar ze zijn zo liefdevol. Op Instagram wilden ze ook vaak met ons in gesprek. Kijk, de leuke kant van drugsgebruik is toch: samen feestjes vieren, samen iets ervaren. Het zorgt voor saamhorigheid en dat is leuk, want we zijn op aarde om samen lol te maken, waar je ook bent. Via Drugslab gingen we in gesprek met bijvoorbeeld iemand in Rusland of Peru. Dan wordt de wereld wel klein.
Word je ook vaak over drugs aangeschoten, bijvoorbeeld als je uitgaat?
Ja, zeker, op festivals bijvoorbeeld. Mensen vragen me soms of ik kom tripzitten. Nou, dat doe ik maar niet!
Jullie hebben honderd keer drugs getest. En nu stopt Drugslab. Hoe zit dat?
In het lab is de missie wel volbracht. We wilden jongeren laten zien wat drugs met je lijf doen en hen betrouwbare voorlichting geven over drugs. Hiervoor hebben we honderd keer drugs gebruikt, Bastiaan heeft 37 soorten drugs uitgeprobeerd. Zelf was ik ook wel klaar met drugsgebruik in het lab.
Jij hebt 32 soorten drugs getest. Welke drug heeft jou het meest verrast?
We eindigen Drugslab met ayahuasca en dat is direct het allerheftigste en allermooiste wat ik heb ervaren.
Heftig begrijp ik. Maar wat bedoel je met ‘mooi’?
De trip was een soort spirituele reis. Alsof ik met mezelf aan het vechten was en alle bullshit losliet. Mijn trip was op de sterfdag van mijn moeder. Ik voelde een lichtgevende bol in mijn armen die mijn moeder was en zei: “Ik ben óók verdrietig, maar ik ben altijd bij jullie.” Ik heb gehuild, en toen was het weg en was het goed. Alsof ik gereset werd.
Hoe lang duurde die trip?
7,5 uur, acht uur.
Acht uur?!
Ja, daarna was ik helemaal kapot. Het is echt heel heftig, tijdens de trip moet je spugen en poepen. Ik zat op het toilet en dacht: nu gaat alle bullshit mijn lijf uit!
Je bent gereset, zeg je. Heb je dat gevoel nog steeds?
Ik weet alleen dat ik nu goed in mijn vel zit. Moeilijk om te zeggen dat dat door de ayahuasca komt. In mijn leven loopt nu alles zoals ik had bedacht, mijn keuzes hebben tot iets goeds geleid. Ik had zes jaar over deze drug gehoord, het is een mooie afsluiter.
Je was natuurlijk ook vaak de tripzitter die nuchter bleef terwijl een collega drugs gebruikte. Heb je daar iets van opgestoken? Wat kun je het beste doen als iemand helemaal zit te trippen?
Het ligt eraan welke drug je gebruikt en wat er gebeurt. Bij een slechte lichamelijke reactie moet je 112 bellen. Bij een bad trip moet je vooral aangeven dat de ander een drug heeft gebruikt en dat de trip dus voorbij gaat. Je kunt wat suikerwater of cola geven. Dat helpt een beetje.
Wat heb je verder opgestoken over drugs? Na 3,5 jaar Drugslab ben je wel een expert te noemen.
Onwetendheid en roekeloosheid zijn het gevaarlijkst. Je moet precies weten wat je neemt, je moet weten wat de risico’s zijn, nooit te veel gebruiken en niet combineren. En dat het fout gaat zodra je problemen wegdrugt.
Het YouTube-kanaal blijft beschikbaar als archief, voor mensen die betrouwbare informatie over drugs zoeken. Wat gebeurt er met Drugslab Extra?
Om Drugslab gaat een strik, dat is klaar. De reportages over de wereld rondom drugs gaan terug naar Spuiten en Slikken. Met Jurre Geluk ben ik bezig met een minidocumentaire over lachgas.
En jij? Waar gaan we je zien vanaf nu?
Ik hou wel een zwak voor Drugslab, maar ik voel ook dat het tijd is om verder te gaan, om andere taboes te doorbreken. Grote kans dat dat bij BNNVARA gebeurt!
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!