Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Waarom is het zo ongemakkelijk om met je ouders over seks te praten?

  •  
20-03-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
945 keer bekeken
  •  
pexels-andrea-piacquadio-3768146

Seks: bijna iedereen doet het. Maar waarom is het toch zo ongemakkelijk om hier met je ouders over te praten?

‘Seksualiteit is een heel persoonlijk onderwerp. Het is heel intiem’, aldus Yuri Ohlrichs van expertisecentrum seksualiteit Rutgers in Alledaagse Vragen. ‘Het is ook iets waarvan je weet dat je ouders het hebben gedaan, maar het is een ongemakkelijk idee. Net als dat het voor ouders een ongemakkelijk idee kan zijn dat je kind ineens bezig gaat met volwassen dingen zoals seksualiteit, en je misschien daardoor persoonlijke vragen krijgt.’

Het is dan ook niet zo gek dat een deel van de ouders het gesprek liever uit de weg gaat. Ongeveer een kwart van de ouders praat niet met diens kinderen over seks. ‘We hebben allemaal geleerd dat seks iets is waar je moeilijk over praat en dat maakt de drempel dus wat hoger’, aldus Ohlrichs.

Maar wát bespreek je dan?

‘Je hoeft niet je hele seksleven met je ouders of grootouders te bespreken, maar ik denk dat als iets jou dwarszit (…) dan moet je dat zeker bespreken’, zegt Nandy van Kroonenburg, workshopleider bij Sexmatters, in de podcast Echte Oogappels. Dat beaamt ook seksuoloog Sanderijn van der Doef: ‘Je moet met je kind over seks praten, maar niet over privédingen. Want ik vind dat jij en ook je kind recht hebben op een privéleven. Dat betekent dat de boodschap die je aan je kind geeft over seksualiteit moet gaan in algemene termen. Dat je ze voldoende informatie geeft om hun eigen beslissing te nemen.’

Kan het ook misgaan?

Gesprekken over seksualiteit zijn goed bedoeld, maar kunnen ook erg gekleurd zijn, legt puberexpert en opvoedkundige Marina van der Wal uit. ‘Seksualiteit heeft heel erg te maken met je eigen identiteit. Je ziet dat – zeker bij jongeren – die identiteit nog in ontwikkeling is. Als volwassene hebben we de nare eigenschap dat als we het over seks hebben we vaak praten over “de daad” in mooie of minder mooie zin. We nemen onze eigen levenservaring, de mooie en negatieve ervaringen, mee in het gesprek. Daardoor worden gesprekken heel erg gekleurd.’

Voor de kinderen: hoe doe je dat? Met je ouders praten over seks

Best ongemakkelijk, hè? Met je ouders praten over seks. Gelukkig zijn er al een aantal je voorgegaan. Deze jongeren gingen in Face2Face voor Spuiten & Slikken met hun ouders in gesprek over seks. En dat was soms superongemakkelijk, maar ook vaak heel herkenbaar en grappig. En de gesprekken gingen echt niet alleen over de eerste keer seks. De kinderen hadden het met hun ouders ook over beffen, porno, seksspeeltjes en soa’s.

Voor de ouders: hoe doe je dat? Met je kinderen praten over seks

Je bent niet de enige die het ongemakkelijk vindt. Toch is het goed om het gesprek aan te gaan. Expert Belle Barbé geeft vijf tips. Tip 1: bedenk een goede aanleiding. Tip 2: stel open vragen. Tip 3: ga iets doen: vermijd de keukentafel maar bespreek het terwijl je samen de hond uitlaat bijvoorbeeld. Tip 4: niet alleen waarschuwen; seks is ook leuk en spannend. Tip 5: leer van elkaar, dus ook van je kind.

Praat je liever met leeftijdsgenoten over seks?

Fair enough. In Blozende Oortjes gaan jonge mensen met elkaar in gesprek over alles wat te maken heeft met seks en seksualiteit.

Ontdek je jouw seksualiteit liever in je eentje?

Ook dat is natuurlijk goed te begrijpen. Kijk daarvoor naar Sekspedia. Hier vind je alles wat je wil weten over seks en hier zie je hoe dat in zijn werk gaat.

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor