Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?
Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië
07-01-2019
•
leestijd 1 minuten
•
247 keer bekeken
•
Bij hoge uitzondering krijgt Sinan Can toestemming om gedurende een jaar door Saoedi-Arabië te reizen.
De nieuwe kroonprins Mohammad Bin Salman heeft verregaande hervormingen aangekondigd en Can volgt samen met regisseur Thomas Blom de veranderingen van binnenuit, door de ogen van de inwoners zelf. Maar als journalist Jamal Khashoggi vermoord wordt, komt het land onder hoogspanning te staan. Zijn het slechts loze beloften of is Saoedi-Arabië echt in staat te veranderen?
We kennen Saoedi-Arabië van de olierijkdom, het strenge Islamitische geloof en onderdrukking van vrouwen. Maar het land zegt een nieuwe weg in te willen slaan en zet voorzichtig de deur open voor toeristen. Ook Can krijgt in de eerste aflevering de verborgen rijkdommen te zien en hij reist naar de oude stad van Jeddah. Daar volgt hij enkele jongeren die op zoek zijn naar vrijheid. Ze eisen gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, maar Can ontdekt dat de conservatieve weerstand nog enorm is. Eén verkeerd woord en je kan worden opgepakt. Hoe ver gaan ze in de strijd voor vrijheid?
"Sinan Can schrijft geschiedenis," kopte Trouw. "
De kracht van deze documentatiemaker is dat hij in ieder fragment die repressieve, onheilspellende sfeer laat doorklinken."
Voorbij de grenzen van Saoedi Arabië is elke zondag te zien om 20:15 op NPO 2.