Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?
Vandaag herdenken we het Bombardement van Rotterdam
14-05-2017
•
leestijd 2 minuten
•
272 keer bekeken
•
Vandaag is Rotterdam niet alleen de plaats waar de beslissende wedstrijd voor Feyenoord gespeeld wordt, het is ook de stad die precies 77 jaar geleden werd gebombardeerd. Een bijzondere dag dus waarin een eventueel feest in Rotterdam ook een mooie waardering kan zijn voor de wederopbouw van Rotterdam. Wij zetten een paar feiten over het bombardement voor je op een rij.
- Het had niet veel gescheeld of het Bombardement had nooit plaatsgevonden. Achteraf bleek dat de Duitse bevelhebber in Rotterdam een officieel bevel stuurde om de aanval af te blazen, omdat er nog onderhandeld werd. Dat bevel heeft de piloten van de bommenwerpers helaas nooit bereikt.
- Het bombardement verwoeste het grootste gedeelte van de historische stadskern. De grote schouwburg werd zwaar beschadigd door het bombardement, maar niet gerepareerd. Ook het stationsgebouw met halfronde gevel aan het Hofplein en het Coolsingelziekenhuis werden verwoest.
- Hoewel er weinig gebouwen bleven staan, overleefden de Sint-Laurenskerk, het Stadhuis en het postkantoor het bombardement en de daarop volgende brand wel. Deze gebouwen staan nog steeds tussen de nieuwe gebouwen.
- Tussen de 800 en 900 mensen kwamen om het leven en 80.000 mensen werden dakloos.
- Op 15 mei 1953 is het beeld ‘De verwoeste stad’ onthuld op het Plein 1940 naar aanleiding van het bombardement. Beeldhouwer Ossip Zadkine heeft zijn ontwerp omschreven als “een schreeuw van afgrijzen om het menselijke monster, dat het beulswerk uitdacht ten einde zijn broeders te laten boeten voor een misdaad, die zij niet begingen”.
- Na het bombardement is Rotterdam opnieuw opgebouwd. Vorig jaar stond de stad op plaats 5 in de top tien ‘topsteden’ van de reisgids
Lonely Planet
en noemde de internationale reisgids
Rough Guide
Rotterdam de stad met de mooiste skyline van Nederland.
Op Plein 1940 in Rotterdam wordt om 13.00 uur een plechtigheid gehouden om het bombardement te herdenken. Van 13.29 uur tot 13.39 uur worden de klokken binnen de brandgrens, het gebied dat verwoest werd, geluid.