Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Transgenders hebben geen tijd om te wachten

  •  
19-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
247 keer bekeken
  •  
FOTO_EVABUS
Door: Simone Dekkers
"Het is niet fijn om op een wachtlijst te staan. Je ziet je lichaam ontwikkelen op een manier die je niet wilt." Dat zegt Eva Bus in De Nieuws BV. Ze is 14 jaar oud, geboren als jongen, maar voelt zich een meisje. De afgelopen jaren is het aantal transgenders dat medische hulp zoekt extreem gestegen. Het gevolg: zorgwekkend lange wachtlijsten. Eva: "Dat kan soms wel echt deprimerend zijn."
"Ik probeer zoveel mogelijk afleiding te zoeken om niet na te hoeven denken over die wachtlijsten", vervolgt ze. Ze staat op de wachtlijst van het Amsterdam UMC (voorheen VUmc), het enige ziekenhuis in Nederland waar transgender-kinderen terecht kunnen. Vader Jeroen Bus voelt zich machteloos. "Het is heel erg lastig, je staat aan de zijlijn, te wachten en te kijken totdat er eindelijk iets gebeurt." En dat terwijl de puberteit steeds dichterbij komt. Want, vult Lisa van Ginneken, voorzitter van  Transvisie  aan, juist op het moment dat de puberteit op de deur klopt wil je er op tijd bij zijn, omdat je anders geconfronteerd wordt met een veranderend lichaam dat later allemaal weer met ingewikkelde operaties teruggedraaid moet worden.
Dit is gewoon een levensgroot probleem. Ze hebben geen tijd om te wachten.
- Moeder Berit Hooghoudt

'Een levensgroot probleem'

En precies voor dat scenario houdt ook moeder Berit Hooghoudt haar hart vast. Haar dochter Noah van 9 is ook geboren als jongen, maar voelt zich net als Eva een meisje. Dat was voor Noah en dus ook voor moeder Berit al heel vroeg duidelijk. "Op een gegeven moment was ze 4 en toen gaf ze heel duidelijk aan mama 'mag ik dood, mag ik uit jouw buik opnieuw geboren worden als meisje, maar dat kan niet hè?'. Noah was een ontzettend vrolijk kind, maar op dat moment heeft ze echt meer dan een uur zitten huilen en toen beseften wij dit gaat zo diep, dit gevoel. Toen zijn we ook naar de VU gegaan, het expertisecentrum." Maar ook Noah staat nu op een wachtlijst, tot groot verdriet van moeder Berit. "Dit is gewoon een levensgroot probleem. Ze hebben geen tijd om te wachten." 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!