De 19-jarige student Carl Størmer gebruikte een verborgen camera om voorbijgangers te fotograferen zonder dat zij het wisten. Hij deed dit in Oslo, Noorwegen van 1893 tot 1897.
Iedereen heeft wel eens stiekem een foto gemaakt. Maar in de 19e eeuw was dat niet vanzelfsprekend. Toen werd men vooral zittend (niet lachend) geportretteerd. Maar dankzij een slimme Noorse student hebben we een verborgen glimp van het leven in de jaren 1890.
Carl Størmer (1874-1957) was een jonge student wiskunde toen hij zijn eerste verborgen camera kocht. De camera was zo klein dat de lens door het knoopsgat in zijn vest paste en hij stiekem foto’s kon maken.
In de biografie van Carl Størmer onthulde hij dat het eigenlijk een geheime verliefdheid was die hem naar de fotografie leidde. “Hij werd verliefd op een vrouw die hij niet kende en bij wie hij te verlegen was om kennis te maken", schrijft zijn biograaf.
Terwijl de liefdesrelatie niet van de grond kwam bleef Størmer beelden vastleggen van mensen op Karl Johansgate, de hoofdstraat in Oslo. Resultaat: bijna 500 geheime foto’s.
Størmer was eigenlijk één van de eerste paparazzi. Hij begroette zijn onderwerpen en schoot snel de foto als ze dichterbij kwamen.